Страхотен скандал е на път да избухне за избора на гребец №1 в света за 2008 година. Международната федерация по гребане (ФИСА) номинира за №1 олимпийската шампионка на скиф Румяна Нейкова (България), първенците на двойка скул при жените - близначките Каролин и Джорджина Евърс-Суиндъл (Нова Зеландия), както и осморката на Канада, също златен медалист в Пекин.

Гласуването ставаше по интернет на страницата на ФИСА, а резултатите от него ще бъдат обявени на 11-и този месец на конференцията на ФИСА в Париж.

"Ден преди да изтече крайният срок, за Руми бяха гласували 77% от участващите, а за новозеландките - едва 21%. Мислех, че Руми със сигурност ще бъде обявена за гребец №1 в света за 2008 година, но досега при нас не е пристигала покана за конгреса в Париж, където ще бъде и самото награждаване, а вече няма време.

Събитието е на 11-и този месец и ако Руми е №1, досега задължително трябваше да пристигне покана за нейното участие в Париж. Явно са решили да дадат първото място на новозеландките", сподели пред "Меридиан Мач" треньорът и съпруг на Руми Свилен Нейков.