Почти цяла България застава зад кандидатурата на София за домакинство на зимните олимпийски игри през 2014 година. Дали обаче ръководеният от вездесъщия белгийски хирург Жак Рох комитет (МОК) ще даде зелена светлина на мераците да пробием при третия опит? Колкото и впечатляващи да изглеждат 74-те процента на българи, подкрепили София (проучването на агенция "Галъп"), и оптимизмът на спортните хора у нас, по-важна е поуката от неуспеха на предните два опита.

Дали ще успеем още в първата пресявка в Лозана, ще стане ясно в 14,00 ч. българско време - събитие, което ще бъде отразено директно от БНТ. Преди това 15-те членове на комитета ще обсъждат доклада на специалната комисия.

Букмейкърите залагат на Пьончанг (Корея), Залцбург (Ав), Сочи (Рус) и София в първия тур. Без шансове са кандидатстващият за трети път Хака (Исп), Алмати (Каз) и Боржоми (Груз). Успехът ще означава нов анкетен лист с 250 отговора на въпроси от 17 категории в началото на идната година.

През юли за последен път ще направим опит да представим най-доброто от България на конгреса в Гватемала. Тогава ще стане ясно дали ще отворим шампанското.

Няма как да не ни тревожи инерцията на скандала с изгонването от МОК на бившия ни първи олимпиец Иван Славков. Затихването на гафа донесе втори неприятен прилив. В скандал беше въвлечен друг силен човек в играта за домакинството - бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Пробив стана и отвътре, след като десетки екологични организации скочиха срещу кандидатурата ни. Инициативният комитет заработи късно поради противоречия и парламентарна криза. Курортите също поведоха битка. Изведнъж основното предимство на София като единствената столица претендент се оказа в периферията на пистите на Банско и Боровец.
Не са малко песимистите, сочещи, че и преди сме били сигурни победители, но не сме успявали. Предимство са ни природните богатства, политическата стабилност в регионален план и нарастващата популярност на зимните курорти.

Естествено, всеки от 14-те членове на делегацията ни, отлетяла вчера за Лозана, тръгна с позитивни мисли. Първата дама, оглавила БОК - Стефка Костадинова, и шефката на ДАМС Весела Лечева, кметът на София Бойко Борисов и председателят на държавната агенция по туризъм Марио ал Джебури, както и част от емблемите в зимните ни спортове Петър Попангелов, Евгения Раданова, Албена Денкова и Максим Стависки не се плашат от регламента на борбата. Анкетният лист предвижда оценка по десетобалната система по 8 пункта. Градовете с най-голям бал ще преминат във втория тур на надпреварата.

ПРЕДИШНИТЕ ДВА ОПИТА
1992 година
Албервил (Франция) - победител
Анкоридж (САЩ)
Берщесгатен (ФРГ)
Кортина д'Ампецо (Италия)
Фалун (Швеция)
Лилехамер (Норвегия)
1994 година
Анкоридж (САЩ)
Йостерсунд/Оре (Швеция)
Лилехамер (Норвегия) - победител