Поне 5 квоти може да спечели мъжкият ни отбор по вдигане на тежести за олимпийските игри в Рио де Жанейро'16. Това се зарече старши треньорът на националните отбори Иван Иванов. Олимпийският шампион от Барселона'92 добави, че Иван Марков (кат. 85 кг) има огромни шансове да вземе златен медал в Рио.

"Колкото трябва, толкова ще вдигне. Ако е необходим двубой от 385 кг, значи ще е 385 кг - каза Иванов. - Можем да спечелим 5 олимпийски квоти при мъжете".

Най-добрият двубой на Марков на официално състезание бе на световното първенство във Вроцлав (Пол) миналия месец, където той стана втори с 381 кг. През април пък бургазлията взе среброто и на Евро'13 в Тирана (Алб) с 375.

Той сам посочи своите слабости: "Имам още много работа за подобряване на изтласкването. Малко съм висок за тази категория, а и гръдният ми кош е слаб, което предизвиква огъване на гърба при вдигане на щангата от раменете в това движение. Много ми помага брат ми Георги, особено за изхвърлянето".

Олимпийският вицешампион от Сидни 2000 Георги Марков е все още световен рекордьор в изхвърлянето в кат. 69 кг със 165 кг.