Повече от 600 бъдещи звезди на фехтовката ще излязат на пътеките в зала "Асикс Арена" в София от петък до неделя в борба за медалите на "Сабята на Етрополски".

Това е най-големият и най-силен турнир на сабя за кадети и кадетки, който е валиден за Европейската купа. През годините трофея са печелили някои от най-добрите български фехтовачи - Панчо Пасков, Любослав Бурнев, Йоана Илиева и Тодор Стойчев, а сега очакванията са да изгрее новата българска звезда. Организатори на надпреварата са Българска федерация по фехтовка, Фехтовална академия "Васил Етрополски" и фехтовален клуб "Свечников", с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и фондация София- Европейска столица на спорта.

"Сабята на Етрополски" стартира в петък с боевете на момчетата и момичетата до 14 години. Надпреварата за тях е само индивидуално, а заявки за участие са подали 77 сабльори и 83 сабльорки от 14 държави.

В събота и неделя е състезанието на кадетите и кадетките. При мъжете за призовите места индивидуално и отборно ще се борят 242-ма участници, а при жените - 209 фехтовачки от 24 държави. Боевете започват в 9:30 часа, а финалите ще бъдат около 17:30 часа.

При кадетките България ще бъде представена от 26, а при кадетите - от 32 сабльори. Очакванията ни за медали са при кадетите, като с най-големи шансове за призови места са Никола Господинов, Станимир Пелов, Симеон Далеков и Николай-Томас Георгиев.

В зала "Асикс Арена" ще присъства и най-успешният български фехтовач Васил Етрополски, който ще награди победителите.