Български спортни организации, олимпийски, световни и европейски медалисти излязоха с обръщение до Народното събрание и до ДАМС.

В него те искат да се изработи и приеме нов Закон за физическото възпитание и спорта, актуване и безвъзмездно предоставяне за ползване спортната база на спортните
организации, както и принципно нов начин на финансиране. Според тях сегашната система - сто процента финансиране на спортните клубове от постъпленията от БСТ, поставя целия български спорт в пряка зависимост от финансовите резултати на една фирма.

Обръщението е адресирано до Светослав Спасов, председател на Комисията за децата, младежта и спорта при Народното събрание, и до Весела Лечева, председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС).

Текстът е подписан от най-изтъкнатите спортни ръководители и медалисти като Нешка Робева, Александър Томов, Ивет Лалова, Ваня Гешева, Илияна Раева, Симеон Монов,
Никола Проданов, Таню Киряков, Мария Гроздева и др.

Ето и пълният текст на обръщението


До председателя на Комисията за децата, младежта и спорта при Народното събрание г-н Светослав Спасов

До председателя на ДАМС г-жа Весела Лечева

Обръщение от Българските спортни организации, олимпийски,
световни и европейски медалисти

Уважаеми г-н Спасов,
Уважаема г-жо Лечева,

Обръщаме се към Вас с предложения, които засягат не само нашия личен статус и професионална дейност, а като цяло бъдещето на нацията, за чието духовно и физическо здраве спортът има формиращо значение.

Това обръщение не е поредният вопъл "да спасим спорта в България", а конкретни предложения, произтичащи както от актуалната ситуация, проблемите с възпитанието на младежта, така и от промените в обществото, които ще настъпят с членството на
страната ни в Европейския съюз. Ние предлагаме:

1. Да се изработи и приеме нов Закон за физическото възпитание и спорта. В момента в Комисията за децата, младежта и спорта на НС чака 17-та промяна на закона - всяка от тези промени е резултат от изменили се обстоятелства, недоглеждания, виждания на конкретни ръководители или временни интереси. Преправян 16 пъти от обнародването му през 1996 година до днес, сега действащият закон вече е изгубил своята философия.

2. Актуване и безвъзмездно предоставяне за ползване спортната база на спортните организации.

3. Принципно нов начин на финансиране. Сегашната система - сто процента финансиране на спортните клубове от постъпленията от БСТ поставя целия български спорт в пряка зависимост от финансовите резултати на една фирма. Ние имаме право да разполагаме с бюджет, за да можем да планираме и управляваме разходите си и да разчитаме на държавата като партньор и гарант на нашите усилия за възпитанието и физическата култура на младежта и нацията".

Следват подписите на 23 олимпийски, световни и европейски медалисти, настоящи спортисти, ръководители на спортни федерации и организации:

Обръщението е подписано от:
Нешка Робева - Председател на Клуб "Художествена гимнастика -
Левски", Ивет Лалова, Александър Томов - Председател на Клуб
"Борба Левски", Ваня Гешева - Председател на Клуб "Кану-каяк
Левски", Симеон Монев - Председател на БФ Модерен петобой,
Илиана Раева, Йордан Цанков - Председател на Клуб "Лека атлетика
- Левски", Янко Русев, Пламен Аспарухов, Борислав Гидиков,
Никола Проданов - Председател на БФ Спортна гимнастика, Виктор
Кирин - Главен секретар на БФ Кану-каяк, Васил Тончев -
Председател на БФ Биатлон, Герги Калчев - Председател на
Обединени спортни клубове ЦСКА, Асен Коруджиев - Главен секретар
на БФ Джудо, Янислав Цанков - Председател на БФ Стрелба с лък,
Антон Бръчков - БФ Ловна стрелба, Стоян Хранов - Председател на
спортен клуб Левски, Лазар Лазаров - Спортен директор на СК
Левски, Стоян Стоянов - Председател на Спортно дружество
Драгалевци, Таню Киряков, Мария Гроздева, Александър Каиков -
Клуб "Спортна стрелба - Левски".