Българските бадминтонистки Габриела и Стефани Стоеви отбелязаха върхови класирания в световните ранглисти, след като през уикенда спечелиха шестата си титла за сезона. Те триумфираха в турнира от сериите Гран При в холандския град Алмере и са все по-близо до спечелване на квота за олимпийските игри, но в същото време останаха без зала за тренировки.

"Снощи ми съобщиха, че зала "София", която използваме, се затваря за ремонт от 22 октомври. Това е голям проблем. На момичетата им трябва много сериозна подготовка от 1 ноември", каза мениджърът им Каролина Зографова.

Тя се надява министърът на младежта и спорта да помогне, както "обеща през лятото". "Той винаги бързо се е отзовавал на молбите ни, за което лично му благодаря. Вярвам, че и сега ще имаме положителен отговор", допълни Зографова.

Мениджърът на сестри Стоеви обяви, че спортното министерство е подсигурило средства за участия в турнири до края на годината. "Благодарим на министър Кралев. Тези турнири им помагат при едно добри представяне да стигнат дори още по-напред в класацията за олимпиадата", каза още тя.

Златните медалистки от европейските игри в Баку  се изкачиха на върховото си десето място в ранглистата "Пътят към Рио 2016". През месец май тази класация ще определи кои 14 дамски двойки ще спечелят квоти за олимпийските игри. Досега най-високата позиция на сестри Стоеви беше 12-ата.

В същото време българските бадминтонистки изравниха и рекордното си класиране в световната ранглиста. Те напреднаха с три места до 14-ата позиция.