В края на февруари бе даден стартът на специализираната рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, като обяснихме на теория какво би трябвало да включва подготовката ви, а можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев.

Говорихме за някои от най-популярните хранителни добавки, а засегнахме и една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!


Сега, по време на празниците, също ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни като ще обясним качваме ли излишни килограми по време на постите или напротив, как трябва да тренираме в този период от годината и как да се храним.

Специализирани съвети по темата - както винаги от лидера на предаването ни д-р Юлий Русев!

Ето и основните опорни точки от разговора ни с него:

Различно хранене - различни резултати в залата?
Възможно е да се поддържа добро ниво, с начина на хранене по време на постите. Липсващите вещества, които са от животински произход, основно белтъчините, могат да си ги набавят нашите зрители чрез храни от растителен произход. Разлика има, защото самите вещества са с различен аминокиселинен профил. Всеки човек се усеща по различен начин, когато се храни с различна храна. Знаете, вече сме давали примери и за американски културисти, които са вегетарианци, но въпреки това постигат изключителни резултати. Може да има някакъв спад на постиженията в залата, основно защото ги няма животинските мазнини, а те са голям източник на енергия. В зависимост от продължителността на постите, някои от зрителите ни може и да изпитат известен шок в първите десетина дни, но съм сигурен, че след това ще привикнат към храната, която се използва.

Напълняваме или отслабваме по време на пости?
По един от най-вълнуващите феновете ни въпроси - зависи от това какво количество храна изяждаме! Много е просто. Каквито и продукти да сравняваме, все пак в крайна сметка става дума за количеството. От порционна гледна точка всичко е въпрос на калории - ако изяждате по един килограм боб и две тави баница на ден, няма как да не повлияете негативно на организма си.
Ако празничният „маратон" продължи от началото на постите до края на януари, задължително и неизбежно ще има увеличаване на килограми.

Липсата на белтъчини - как да я компенсираме?
Липсата на яйца, а съответно и на белтъчини, може да се компенсира с редица соеви продукти, а освен това в зърнените такива - боб, леща и т.н. - има висок процент белтъчини. Може в този период да се ползват спокойно и аминокиселини. Те са достатъчно „раздробени" като състав, за да не се смятат за съставка от животински произход. При суроватъчния протеин го има този момент, но за аминокиселините няма проблем.

Промяната в храненето - положителна или отрицателна?
Лично аз не мисля, че мога да постигна положителен ефект в този промеждутък от време, но някои хора го приемат като един вид изчистване на организма. Хубаво е да има такива промени, от време на време. Самият аз внасям подобен елемент в начина си на трениране. Така че може да се каже, че постенето в голям процент е полезно.

Плодовете - приятел или враг по време на постите?
С плодовете ситуацията не е много по-различна. Всичко трябва да е в някакви реални граници. Ако се ядат само плодове, но примерно се приема килограм грозде, ще се увеличи захарта и има риск от натрупването на излишни килограми. При плодовете е важно да се приемат в точния, правилния момент от деня. Преди лягане, да речем, не е препоръчително. По-добре е това да се случва в ранните часове от деня, за да се усвои правилно тази плодова захар, която се приема. Грейпфрут и киви, които нямат тази захар, могат да се хапват по желание при всякакви други условия. Плодовете, по принцип, се приемат или преди храненето, или час по-късно.

Алкохолът?
За алкохола всичко е ясно - по едно-две питиета по празниците не е проблем. Всичко над тази бройка обаче би могло да повлияе негативно върху организма. Чаша вино или малко бира не биха навредили, но ако не се консумират с мярка, не би се стигнало до нищо положително. Освен всичко останало, алкохолът съдържа и много калории. При литър алкохол, ако говорим за прекаляване, се приемат над 2000 калории! Представете си за какво става дума. Това е дневният калориен прием на една жена.

На Бъдни вечер - спират ли тренировките?
На Бъдни вечер нека посъветвам хората така - да хапват от всичко, но по малко. Като от 7-8 ястия хапнеш по няколко хапки, това е достатъчно. По малко - за вкус, а и за да се уважи обичаят. Останалото е мъчение. Самоизтезание, в кръга на шегата.
Естествено съветвам зрителите ни да не спират да тренират през това празнично време. Може дори промяната в храненето да ни зареди повече, отколкото по принцип. Когато почиваш и не ходиш на работа, а се храниш добре, възстановяването се получава по-бързо и пълноценно. Не прекъсвайте тренировките. Не казвам, че точно на Бъдни вечер трябва да сте в залата, на Нова година също, но в останалите дни е добре да се тренира, за да не се губи постигнатото. Могат да се поразредят тренировките. Все пак говорим за любители, а не за професионалисти. Съвет - възползвайте се от увеличения прием на различна от обичайната за вас храна.

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички нови въпроси, реакции и впечатленията на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg. В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!