Специализираното предаване на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий" продължава с всичка сила.

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев се опитват да въведат трениращите в залата. Поетапно разглеждаме стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки месец, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, като обяснихме на теория какво би трябвало да включва подготовката ви, а можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев.

Говорихме за някои от най-популярните хранителни добавки, а засегнахме и една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа!

Какво представляват анаболните стероиди и защо първоначалният им замисъл, цели и предназначение - на важни, животоспасяващи в дадени случаи медикаменти, е изкривен от стремежа на трениращите в различни спортове да постигнат свръхчовешки резултати, научихте в поредица епизоди от предаването ни.


В 31-ото издание от "Съветите на Юлий" лидерът на предаването ни засяга една от популярните във фитнес залите теми - за фетбърнърите. Защо те стават все по-масови, какви са видовете фетбърнъри и как би следвало да се използват, в търсене на максимални резултати, ще научите лично от д-р Юлий Русев:


Какво представляват фетбърнърите? Защо и трябва ли въобще трениращите да ги използват?

- Те подпомагат горенето на мазнините и подсилват загубата на мастна тъкан. За да има ефект от фетбърнърите трябва да има физическа дейност. Иначе няма как да стане. Като цяло са комбинация от билкови екстракти и изкуствени съединения. Имат си подвидове. В последните години много се развиха този тип добавки и са на ръба със забранените такива. Има строг контрол над фетбърнърите в професионалния спорт.

Какви видове фетбърнъри има? На какъв принцип се разделят те?
- Делят се на термогенни и липотропни. Разликата е във веществата в тях. Термогенни са тези фетбърнъри, които съдържат стимулатори на нервната система - кофеин, психостимулатори и т.н. Някои от тях са забранени. Те увеличават температурата на тялото, посредством ускоряване на сърдечната честота. Ако се прекали с тези фетбърнъри е възможно да се появят и странични ефекти. Не се препоръчват за хора със сърдечни заболявания. Ефектът им е по-мощен и бърз, но имат и своите недостатъци. Страничните ефекти са нарушаване на съня, на метаболизма и т.н., но всичко зависи от правилния им прием. 

Не рискуваме ли да свалим прекалено рязко телесното си тегло, а и да загубим част от натрупаната мускулна маса, при употреба на фетбърнъри?
- Ако се приема нормално и в зададените параметри, това няма как да стане. Трябва и през цялото това време и да се храним подобаващо. При достатъчен прием на необходимите белтъчини, загубата на мускул, ако я има, ще е минимална.
Искам да подчертая нещо - няма как да си стоим у дома, да пием фетбърнъри и да чакаме резултати. Трябват тренировки и е нужно правилно хранене. Без тези добавки също се горят мазнини, но с тях е по-лесно. Който желае да намери баланса, го намира.

Защо беше забранен ефедринът?
- Това е психотропно вещество. Стана забранено, защото се злоупотребяваше с него. Сега вече не е общодостъпен, но преди време беше. Забраната за него дойде директно от Световната антидопингова агенция.

Какво се случва с организма при превишаване на приетите за нормални телесни параметри? Черният дроб ли се товари най-много?
- Има два вида затлъстяване. Единият е подкожно затлъстяване, а другият е вътрешноорганно. При втория тип имаме мазнина и около самите органи. Тя задушава съответния орган, но се трупа по нормален начин - както и другата. При свалянето на килограми се топят и двата вида мазнина. 
Някои от професионалните спортисти умишлено задържат част от мазнината в тялото си, за да могат по-лесно да се справят с предизвикателствата пред тях. 

Какво можеш да ни кажеш за липотропните фетбърнъри?
- Като цяло те са комбинации, като включват L-carnitine, зелен чай... Те действат по-умерено, но пък почти нямат странични ефекти. Дори имат полза от употребата си. Тук ги няма психотропните вещества и нервната стимулация. Тези фетбърнъри могат да се ползват дълго време и дори по 2-3 пъти на ден. 

На какво се дължи популярността на L-carnitine?
- Той е един от най-популярните фетбърнъри, поради много причини. Една от тях е и че е сред първите по рода си. Той е нещо средно между аминокиселина и витаминоподобно съединение. Той е типичният вариант на катализатор. Подпомага мастните киселини да се превръщат в гликоген и да се горят. За да се стигне до това горене обаче трябва диета и спортуване. Освен всичко останало този продукт увеличава спермогенезата и подпомага мъжката потентност.

При какъв хранителен режим препоръчваш използването на L-carnitine?
- Калорийният прием трябва да е или нулев, или пък отрицателен. Ако си с положителен калориен баланс, ефектът няма да е толкова видим.

Как виждаш ти развитието на индустрията с фетбърнърите? Каква ще е следващата стъпка?
- Развитието е положително, като производителите се стремят да изчистят максимално продуктите си, заради регулациите на УАДА. Добавките се развиват и стават по-качествени.


Още подробности от разговора ни с д-р Русев вижте в приложеното видео.

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички нови въпроси, реакции и впечатленията на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg.

Благодарим ви!