Специализираното предаване на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий" продължава с всичка сила.

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев се опитват да въведат трениращите в залата. Поетапно разглеждаме стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки месец, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, като обяснихме на теория какво би трябвало да включва подготовката ви, а можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев.

Говорихме за някои от най-популярните хранителни добавки, а засегнахме и една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!

Какво представляват анаболните стероиди и защо първоначалният им замисъл, цели и предназначение - на важни, животоспасяващи в дадени случаи медикаменти, е изкривен от стремежа на трениращите в различни спортове да постигнат свръхчовешки резултати, научихте в поредица епизоди от предаването ни.

В 27-ото издание от "Съветите на Юлий" ще стане въпрос за така наречената вирилизация.

Какво представлява тя, защо трябва да притеснява основно дамите в залата и какви може да бъдат страничните ефекти за нежната част от трениращите, ако те дръзнат да приемат анаболни стероиди - отговорите на тези въпроси получавате от лидера на предаването ни д-р Юлий Русев:


Какво представлява вирилизацията? Какво се случва с женския организъм при прекомерна употреба на анаболни стероиди?
- Става дума за видима промяна в организма и проява на мъжки полови белези. Някои от тези промени са необратими. И т.нар. "дамски" забранени препарати също имат страничните ефекти, които проявяват и "мъжките".

Какви са чисто медицинските причини за появата на вирилизацията?
- Първо се променя хормоналният баланс. Нивото на тестостерона се увеличава изкуствено в тялото. Това е изключително негативно за женския организъм. Всичко се променя - окосмяване, глас, менструален цикъл - всичко. 

Кои процеси в тялото се нарушават или стимулират ненужно, при тази промяна?
- На клетъчно ниво се увеличават рецепторите, които усвояват хормоните, за които говорихме. Процесите, които се осъществяват, могат да повлият дори и на самите женски полови органи. 

Как може една тренираща дама да усети кога трябва да спре, за да не стане процесът необратим?
- Страничните ефекти се проявяват веднага. Още след първия прием. Буквално до една седмица. Може да се появи окосмяване по цялото тяло, включително по лицето. Самата костна структура на лицето също се променя.

Промяна на формата на лицето?
- Уголемяване на скулите, костите над очите и веждите... Тялото загрознява и загрубява.

Как се променят костите?
- Отлагат се калциеви и други кристални форми в костите и формата им се променя. Говорим за промените, които настъпват в организма и тялото след употреба на тестостерон и тестостеронови деривати.

Гласът?
Не се променя при всички, но го има. Гласът става мъжки - дрезгав. 

Намаляването обема на гърдите?
- Нормално е, когато нивото на естрогена намалява, за сметка на това на тестостерона. Гърдите се свиват. Мастната тъкан намалява.

Спирането на менструалния цикъл?
- Става нередовен или въобще спира. Спира се производството на яйцеклетки. Жената не може да забременее. Не може цикълът да спре за 2-3 години. Става нещо извратено в тялото, така да го кажем. Но всеки си преценява.

Логично следва въпросът може ли една жена, занимаваща се с културизъм, да постигне високи резултати без да рискува здравето и тялото си?
- Въпрос на организъм. Но става дума за всички спортове, не само за културизма. Има хора, които полагат много усилия, но нищо не им се получава. А има и трениращи, които са родени да бъдат шампиони. Искам да подсетя зрителите за немските плувкини от миналото. На сегашните си снимки приличат на чичковци. Това е именно от сериозните количества препарати. Може би са били задължавани да ги ползват. А може и да не са очаквали тези странични ефекти.

Какъв е твоят съвет за трениращите, които искат максимални резултати, без да се налага да използват стероиди?
- Постоянство. Трябва влагане, за да се получат резултати. Фрапантните резултати са нещо, от което средностатистическите трениращи нямат нужда. Грешка е да се прибягва до стероидите. Много хора сега искат да постигнат резултатите веднага. Казват си, че ще направят някакъв цикъл с хапчета, а после спират. Отново повтарям - това е грешка. 


Още подробности от разговора ни с д-р Русев вижте в приложеното видео!


Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички нови въпроси, реакции и впечатленията на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg. В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!