В края на февруари 2015-а бе даден стартът на специализираната рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - два пъти месечно, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, като обяснихме на теория какво би трябвало да включва подготовката ви, а можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев.

Говорихме за някои от най-популярните хранителни добавки, а засегнахме и една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!

Какво представляват анаболните стероиди и защо първоначалният им замисъл, цели и предназначение - на важни, животоспасяващи в дадени случаи медикаменти, е изкривен от стремежа на трениращите в различни спортове да постигнат свръхчовешки резултати, научавате в поредица епизоди от лидера на предаването ни д-р Юлий Русев.


Днес ще говорим за препаратите Кленбутерол и Параболан (Тренболон):


КЛЕНБУТЕРОЛ:

Кленбутеролът е познат като препарат за релеф и горене на мазнини (термогеник). Така ли е в действителност?
Това не е анаболен стероид, а медикамент, който се предписва на астматици. Разширява алвиолите на белите дробове и улеснява дишането. Забранен медикамент и влиза в допинг-листата на WADA. Популярен е сред лекоатлетите, защото вкарва в тялото с 10-15% повече кислород. Оттам идва и по-лесното изгаряне на мазнините. Но трябва и строг хранителен режим, иначе и с шепи да приемат кленбутерол, няма да изгарят нищо.

Създаден е с медицинска цел, но как въздейства върху мускулатурата?
Гори мазнини, но анаболното му действие е слабо. Разходът на калории трябва да е по-голям от приема им. Организмът трябва да се вкара в отрицателен калориен прием. Приетата храна трябва да е в недостиг, за да може тялото да влезе в режим на горене на мазнини. Тогава кленбутеролът започва да подпомага този недостиг и така се стига до прекомерното изгаряне на мазнини. Тогава при повече кислород в организма, ставаш по-издържлив на натоварване, при тренировка, на състезание и т.н. Подпомага се възстановяването.

Какви са страничните ефекти?
Основно страничните ефекти са съсредоточени в сърдечно-съдовата система - получаване на аритмии, увеличаване на кръвното налягане и т.н. При по-продължителен прием на медикамента може да се стигне дори до разширяване на сърцето. Тялото се засища доста бързо с препарата и след само няколко седмици ефектът от него намалява значително. Това са необратими странични ефекти, особено когато става дума за сърцето.

Повишава ли отделянето на инсулин и ако да, защо?
Не. Няма пряка връзка с този процес. Относно нивата на кръвната захар, важна роля играе конкретната диета, която се прилага.


ПАРАБОЛАН (Тренболон):

Това е един от най-мощните анаболни стероиди или поне това гласят повечето дефиниции за него.
В този случай е направен опит да се извлече максимално анаболното действие на продукта, а андрогенното действие да е минимално. Тоест гонят се максимално големите мускули, без водна задръжка. Това е един от продуктите, наравно с тестостерона, които много сериозно объркват хормоните в тялото и производството им от организма. За мен ползването на този продукт е равносилно на кастрация за всеки мъж. Може да се стигне до спиране на производството на тестостерон. Ефектът е много силен, но вредните действия са покъртителни.

По-силен ли е от тестостерона?
Да. Усилени са максимално анаболните качества. Това го прави много по-вреден. Лично според мен от спирането на производството на тестостерон по-голям страничен ефект едва ли може да има. Гинекомастията, да речем се лекува, но спряното производство на тестостерон се възобновява или много трудно или въобще не се. Най-лошото е, че за този продукт не знам дори да има каквито и да било ползи, от медицинска гледна точка.

Заради силното му действие има и огромна вероятност от проява и на допълнителни странични ефекти?
Да, включително спазми в бронхите (кашлица), токсичност за бъбреците, акне, мазна кожа, косопад, повишено кръвно налягане, прогресивно увеличаване на агресивността. Със сходна структура е като на Дека дураболина.

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички нови въпроси, реакции и впечатленията на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg. В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!