В края на февруари бе даден стартът на най-новата специализирана рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите, а и всички онези, които възнамеряват занапред да обърнат малко по-специално внимание на тялото си, в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете в залата, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, имахме за задача да обясним на теория какво би трябвало да включва подготовката ви за първата ви тренировка и можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев, в показаните от него тренировки за горна и долна част на тялото (за начинаещи).

Говорихме за протеина и обсъдихме подробностите около тази най-популярна добавка сред трениращите, обсъдихме така наречените "сезонни трениращи" във фитнес залите и развенчахме няколко мита във фитнеса. След това Юлий сподели и любопитни подробности за друга добавка - креатин, като загатна какви са ефектите и "дефектите" от употребата й.

В миналия ни епизод пък ви предложихме поредна демонстрация на лидера ни, специално за вас - потребителите на Topsport.bg - тренировка за ръце за средно напреднали.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!

Днес започваме една от най-популярните теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди!

Какво представляват те и защо първоначалният им замисъл, цели и предназначение - на важни, животоспасяващи в дадени случаи медикаменти, е изкривен от стремежа на трениращите в различни спортове да постигнат свръхчовешки резултати, ще научите от лидера на предаването ни д-р Юлий Русев.

"Анаболните стероиди са медикаменти и се използват с медицински цели. Спортистите обаче са открили, че те подпомагат възстановяването им и са започнали употребата им. С времето те стават забранени, именно поради това, че се злоупотребява с тях. Световната антидопингова организация ежегодно забранява редица подобни продукти.

Тези съставки, препарати, са популярни в средите, в които трениращите искат някакви извънредни подобрения на резултатите си - независимо дали в професионална или аматьорска насока.

Няма спорт, в който да не се употребява допинг. Щом има допинг контрол, значи има и използване на забранени вещества.

Искам да подчертая, че по никакъв начин не насърчавам хората да използват подобни медикаменти, а напротив - ще се опитам да обясня защо те са забранени. Аз съм наясно за какво става дума, тъй като съм с медицинско образование, спортувам от 6-годишен и съм имал период от състезателната си кариера, в който съм пробвал въпросните медикаменти. Изчел съм и доста литература по въпроса и мога да споделя доста подробна информация за тези вещества.

Не е добре това, че по-младите трениращи нямат търпение да постигнат резултати, защото това е и една от най-честите причини за прибягването до забранени стимуланти. Не е нормално да искаш да качиш Еверест, без да си достатъчно добре подготвен. Искат хората бърз, по възможност и по-евтин вариант, правят някакви медицински цикли, за които не разполагат с информация колко вредни могат да са за организма им, след което търпят негативи. Искат да постигнат за няколко месеца това, което по нормалния начин би им отнело повече от година и половина.

Според мен трябва да се наложи контрол над тези медикаменти. Тези, които са свободно достъпни, са нелегални варианти на истинските медикаменти. Те се произвеждат по различен начин.

Както има контрол над алкохола, нека има такъв и над забранените вещества. Не само чрез възрастово ограничение, но и чрез някакъв тип бандероли, подобно на случая с алкохолите".

В следващите ни епизоди очаквайте подробна информация от д-р Юлий Русев за три от най-популярните ЗАБРАНЕНИ медикаменти във фитнес залите:

ДЕКА (Дека дураболин/Нандролон деканоат),

МЕТАН (Метандиенон /Метандростенолон) и

СТРОМБА (Винстрол/Станозолол).

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички ваши нови въпроси, реакции и впечатления на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg.

В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!