В края на февруари бе даден стартът на най-новата специализирана рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите, а и всички онези, които възнамеряват занапред да обърнат малко по-специално внимание на тялото си, в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете в залата, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, имахме за задача да обясним на теория какво би трябвало да включва подготовката ви за първата ви тренировка и можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев, в показаните от него тренировки за горна и долна част на тялото (за начинаещи).

Говорихме за протеина и обсъдихме подробностите около тази най-популярна добавка сред трениращите, обсъдихме така наречените "сезонни трениращи" във фитнес залите и развенчахме няколко мита във фитнеса.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!

Днес ще продължим разговора си за една от най-използваните добавки - креатина. Кои са страничните ефекти от употребата му, легален стероид ли е той, кога е най-ефикасен и ще изчезнат ли резултатите ни, ако спрем да го приемаме - всичко това в епизод 15 от „Съветите на Юлий":

Кои са страничните ефекти от ползването на креатин? Вреди ли ни водното задържане в клетката, в следствие от приема на креатин? Пълнеем ли от него или напротив - изчистваме натрупалите се ненужни мазнини в организма ни (заради по-високата интензивност на тренировките, постигната от използването на креатина)?
- Основните странични ефекти се получават тогава, когато има прекален прием. При разпадането на монохидрата на креатинин се натоварват бъбреците. Ако не се пие достатъчно вода, може да се затрудни тяхната правилна работа. Когато се прекали с приема на креатин може да се получи водна задръжка. Трениращите могат да изглеждат малко по-"загладени" и дори пълни, когато не пият вода. Не е нормално при прием на креатин да се пие по-малко от 3 литра вода на ден. В противен случай се получава така, че тялото не успява да изхвърли тази вода и тя се задържа в организма. Да подчертаем - от креатина не се пълнее. Самият продукт няма калорийни качества. Не съм чувал някой да е увеличил нежелателно килограмите или апетита си, в следствие на употребата на креатин.

Как действа креатинът върху кръвното налягане и отделянето, натрупването и „разсейването" на концентрираната млечна киселина?
- Креатинът помага за разсейването на млечната киселина и отминаването на мускулната треска. Млечната киселина се складира по-лесно, когато липсва въпросният допълнителен фосфатен йон, при преминаването на аденозин дифосфата в аденозин трифосфат, за което говорихме миналия път. Този йон се добавя именно след прием на креатин. Така че е нормално да отминава по-бързо мускулната треска, ако ползваме креатин.

Кога креатинът е по-ефективен - при аеробни или при анаеробни тренировки и спортове?
- Ако говорим конкретно за тренировките във фитнеса, при употреба на кардио уредите (аеробно натоварване), креатинът може да попречи, но само ако сме прекалили с дозата. Тогава се получава една скованост на мускулатурата, която би затруднила тренировката ни. Ако говорим обаче за баскетбол, волейбол, тенис и т.н. няма как креатинът да попречи. Там натоварването не е както при кардио уредите и в продължение на един час, да речем, ние не стоим на едно място, извършвайки едни и същи движения. Не е същото. Но и сковаността във фитнеса се получава едва при 20-30% от трениращите. В такъв случай се намалява приемът на креатин и нежеланото действие отминава.

Какво мислиш за окачествяването на креатина като „легален стероид"?
- Това е абсурд. Все едно да се забрани витамин С. Докато законът позволява това вещество да е легално, критиците могат да си коментират каквото пожелаят. Има и много критици на витамин С и аспирина, но никой не ги е забранил. При увеличения, прекомерен прием на каквото и да било, винаги има риск от получаване на страничен ефект. Давам прост пример - от солта, ако прекалим с нея, също можем да получим водна задръжка, сърдечни проблеми и т.н., но никой не я е забранил, нали?

Циклична добавка ли е креатинът? Необходимо ли е да има „зареждаща" фаза?
- Не препоръчвам „зареждащата" фаза. За мен това е търговски трик - да се консумира малко повече от добавката, за по-кратък период от време. Никога не съм правил зареждаща фаза. Започвам с едни 5 или 10 грама, защото все пак съм по-тежък, след което си продължавам нормалните тренировки в залата.
За цикличността - сега, като вече има 7-8 варианта, могат да се редуват, да се сменят от време на време. Не мисля, че е правилно да се спира с креатина за определени периоди от време. Трябвало да се изчисти тялото... От какво? От положителните ефекти на креатина ли? Това е все едно да спреш да ядеш телешко месо, за определен времеви период. Цикличността не е правилна и необходима, лично според мен.
Минималният прием в самото начало трябва да е 5 грама. Това е дозата, ако става дума за около 90-килограмов трениращ. Дори и обаче той да е по-лек, няма смисъл да се взима по-малко. Вече ако става дума за по-тежки трениращи, ще е добре те да взимат по 10-15 грама, за да усещат някакъв ефект. От 5 грама нищо няма да усетят.

Ако спрем да употребяваме креатин, ще изчезнат ли постигнатите резултати, експлозивността и издържливостта ни?

- По принцип не мисля, че трябва да се спира с употребата на креатин. Има отделни, специални случаи, разбира се. Ако трениращият се готви за състезание, може и да се наложи временната замяна на това вещество с други. Но иначе целогодишно може да се приема креатинът. Може в един момент трениращият да иска да си почине за известно време от всичко - от тежкия режим и големите натоварвания, но тогава спира не само употребата на креатин, а и всичко останало. Аз лично дълги години пия креатин и съм доволен от него.

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички ваши нови въпроси, реакции и впечатления на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg.

В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!