Алексей Луценко /Астана/ спечели 2. етап от Обиколката на България: Златица - Троян, 68 км, като надделя във финалния спринт над Вячеслав Кузнецов /Катюша/ - двамата с време 2.24:48 ч. Трети е българинът Георги Георгиев /Брисаспор/, на 2 сек., като той излиза трети и в генералното класиране, на 8 секунди от лидера. 

Сергей Помошников /Катюша/ запази на косъм жълтата фланелка - непосредствено след него, на 5 секунди, е Никита Умербеков /Астана/.

Помошников е начело и в надпреварата за най-добър млад бегач /до 23 години/; с бялата фланелка на точки за най-добър катерач е Умербеков, а най-активен бегач, със зелената фланелка, е днешният първенец - Луценко.

Как се разви борбата във втория етап и за Обиколката, и за деня.

Той не се очертаваше никак лесен, защото трябваше да бъде прекосен Балкана през Троянския проход /Беклемето/ и то след като сутронта колоната бе изминала една състезателна отсечка. Предчувствахме оспорвана борба по старопланинските серпентини, но дотогава колоездачите трябваше да преодолеят и други препятствия. По маршрута имаше общо по два премийни спринта за активност и катерачи.

Още в началото напред се откъснаха четирима, сред които беше и дейният Луценко от „Астана", което подсказваше, че и сега, както беше в първия етап, отлично подготвените азиатци ще гонят успеха.

Така и стана. Луценко добави нови точки към актива си за най-деен бегач, като спечели първия междинния спринт за деня след с. Антон. Там втори бе украинецът Артьом Теслер /Колс/, а трети - румънецът Николае Тинтя /Отопени/.

След тази премия последва малко очаквана, но успешна атака на казанлъчинът Георги Георгиев, който сега кара за турския отбор „Брисаспор". Неочаквана, защото ни се стори малко ранна тази атака, ако Георги искаше да стори нещо „по-така" на върха, но очевидно той си беше преценил добре силите. Дори, когато го настигнаха още шестима, той продължаваше да върти настойчиво и уверено. Нещо повече - превзе първи височината от втора категория - Козница, на 23. км от старта. Там втори бе Кузнецов, трети - Луценко, а четвърти - Угур Мармара /Брисаспор/.

След височината челната група вече имаше аванс от 2:20 мин. пред основната група.

Луценко не пропусна да вземе премията за активност и в с. Розино, което означаваше, че много държи на първото място в класирането по активност. Следваха го Кузнецов и Теслер.

Но до тук всички все пак само се наместваха в колоната, мислейки повече за стръмната 22-километрова отсечка към балканското било, на 1430 м надморска височина.

Изкачването от с. Кърнаре започна с преднина на водещата група от 2:50 мин. Постепенно от челото отпаднаха Мармара и Теслер и най-отпред останаха четирима: Георгиев, Кузнецов, Луценко и приятната изненада - младият Валентин Стоенчев от „Несебър Шокблейз".

Междувременно основната група започна да се разкъсва на парчета по страховитите баири. Този момент използва Мартин Грашев от „Несебър Шокблейз" - втори в Обиколката миналата година, който се откъсна от основната група и тръгна сам да гони онези отпред. По това време съотборникът му Стоенчев изостана от челото.

Километър преди върха преднината на триото бе 1:30 пред основната група, а Беклемето бе превзето най-надпред от вездесъщия Луценко. Следваха го Кузнецов и Георгиев от тройката, а след тях - Умербеков и Данийл Фомикин.

Авансът на тримата на билото бе 1:45 мин., което означаваше, че ако се запази това статукво, в Троян Георгиев ще облече жълтата фланелка - преди етапа той бе на 1:31 от водача Помошников. Не стана. Малко не достигна.

Третият етап е утре: Троян - Габрово, 97 км.