Невиждана досега 3D програма даде началото на 24-тото Световно първенство по хандбал за мъже в Доха, Катар. В чисто новата зала "Лусаил", построена специално за шампионата, 15-те хиляди зрители на живо и милиони по целия свят видяха нещо уникално.

В продължение на един час на сцената бяха представени спортовете, които се практикуват в държавата, както и нейните забележителности. Зрителите видяха в 3D формат басейн, игрища за футбол, тенис, писта за лека атлетика, конни състезания и други.

Всичко беше пресъздадено толкова истинско, че хората останаха без дъх от новаторските излъчващи системи и компютърна анимация. Екип от Великобритания с продуцент Дейвид Аткинс направиха така, че дълги години напред ще се говори за откриването на шампионата. Химнът на първенството „Live it" беше изпълнен от формация, съставена от популярни певци от всички държави участници, а водещ на шоуто беше местният идол Халид Алиумаили.

Специално слово под бурните аплодисменти на публиката изнесе шейх Йоан бин Хамад ал Тани, който е президент на Организационния комитет и шеф на Катарския олимпийски комитет. Лично Негово Превъзходителство емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани обяви официално откриването на турнира.

Церемонията по откриването продължи 45 минути и завърши с пищна минутна заря, след което започна първият мач от програмата на Мондиала между домакините и Бразилия. Подкрепяни от хилядите в залата момчетата на Валеро Ривера поднесоха първата изненада и победиха с 28:23 ( 15:12). През целия мач катарците доминираха и заслужено стигнаха до успеха.

За Катар играха четирима сърби - вратарят Шарич, Стоянович, Маркович и Мемишевич, както и още четирима легионери с местни паспорти - Капоте, Видал, Малаш и Ройне. Отличен мач направи вратарят Шарич, който е натурализиран сърбин, а освен него на терена имаше още четирима легионери с катарски паспорти.

На шампионата има акредитирани близо 1800 журналисти от цял свят, а за телевизионни прави Ал Джазира е платила фантастичните 200 милиона евро.

Днес програмата продължава с мачовете Босна и Херцеговина - Иран, Македония - Тунис, Полша - Германия и Дания- Аржентина.