Олимпийската шампионка Румяна Нейкова ще гребе в две дисциплини на европейското първенство, което ще е от 19-ти до 21-ви септември в олимпийския гребен център в Маратон, Гърция.

Освен в коронната си дисциплина - скиф, Нейкова ще стартира и в двойка скул, заедно с младата ни надежда Кристина Бончева, съобщава www.rowingbulgaria.org.

Основните конкурентки за титлата на златната ни медалистка от игрите в Пекин, са чехкинята Мирка Кнапкова, сръбкинята Ива Обрадович, шведката Фрида Свенсон.
Общо 18 състезателки са заявени в скифа.

В дисциплината двойка скул при жените екипажите са 8. Нейкова и Бончева ще спорят за разпределението на медалите с екипажите на Великобритания, Гърция, Италия, Литва, Полша, Румъния и Украйна. За Кристана Бончева това ще е дебют на голямо първенство при жените.

Другите ни участници в еврошампионата са Мартин Янакиев в скифа, и двойката ни лека категория Васил Витанов и Златко Караиванов.

В мъжкия скиф са заявени общо 15 гребци, толкова са и екипажите при двойките лека категория. Витанов и Караиванов са бронзови медалисти от световното първенство за младежи до 23 г.

Шампионатът бе в Бранденбург, Германия в края на юли. С най-много състезатели - 41 и екипажи - 11 е Полша, след тях са Украйна - 38 гребци, Италия - 30, Германия и
Великобритания по 29. Гребците ни заминават за Гърция със самолет в сряда
сутринта.

Междувременно 19 наши лодки ще стартират на Балканиадата за юноши и девойки в Сърбия. Надпреварата е през уикенда в Палич.