Олимпийската шампионка на скиф Румяна Нейкова е носител на "Спортен Икар за постижение на годината". Това стана ясно, след като от фондация "Български спорт" обявиха носителите на наградите "Спортен Икар" за 2008 година.

Отличията се присъждат за 17-и пореден път, като церемонията по връчването им ще бъде на 18 декември (четвъртък) във Военния клуб в София. Първият носител на приза е Николай Бухалов (кану-каяк), който става №1 през 1992 година. Призьорите се определят от специално жури.

Церемонията се осъществява по традиция с подкрепата на Българския олимпийски комитет. От олимпийската ни централа ще връчат специални призове на деятели и бивши спортисти по повод техни кръгли годишнини и особени заслуги към спорта у нас. Организаторите са спазили и друга традиция - и тази година призовете са малки пластики "Спортен Икар", изработени от художника Христо Христов.

Тази година церемонията ще бъде по-специална с това, че от фондация "Български спорт" ще съберат всички досегашни носители на отличието за създаването на клуб "Спортен Икар", като отличените ще получат специални златни значки.



ПРИЗЬОРИТЕ

КАТЕГОРИИ    НОСИТЕЛИ

"Спортен Икар за постижение на годината" 
   Румяна Нейкова (гребане)

"За изключителни сдпортни резултати"    Станка Златева (борба)

"Дойстойно представяне"    Стела Енева (лека атлетика), даниела Тодорова (лека атлетика), Явор Янакиев (борба), Радослав Великов (борба), кирил Терзиев (борба)

"Най-прогресиращ млад спортист"    Григор Димитров (тенис)

"Пробив в световния спортен елит"    Александър Александров (гребане), Александър Костадинов (борба), Радослав Янков (сноуборд), Иван Чепаринов (шахмат)

"Шампионско дълголетие"    Евгени Иванов (волейбол)

Специален приз    Димитър Бербатов (футбол)

Награди на фондация "Българаски спорт"    Мария Оряшкова, Снежина Василева, Мария Янчева, Благой Иванов, Росен Димитров (самбо), Мирела Демирева, Илиян Петров, Розка Станчева (лека атлетика), Крум Велчев (вдигане на тежести) 

"Феърплей"    Ивет Лалова (лека атлетика), Йордан Йовчев (гимнастика)