Румънските състезатели доминираха в Открития шампионат по силов многобой „Айрън мен“ в Царево и си тръгнаха със златото и бронза. В конкуренцията на най-силните мъже на Балканите, двама българи влязоха в Топ 6.

Битката беше много оспорвана още от първата дисциплина – теглене на 18-тонна пожарна кола. Всеки един от 12-те атлети успя да премести камиона на 20 метра от стартовата линия, въпреки обратния наклон на терена. После ентусиазираната публика видя надпреварата в още пет тежки дисциплини - „Фермерска разходка", „Колелата на Аполон", „Гигантски дъмбел", „Кобилица" и „Камъните на Атлас“.

След няколко размествания на върха на класирането, шампионът беше определен едва в последното изпитание. Победата грабна Владимир Комаровски от Румъния със сбор от 66,5 точки. Само на точка и половина след него, втори остана шампионът на Сърбия Дарко Калинович. На почетната стълбичка се качи и Рамон Касагранда (Рум), завършил с 56 т.

Най-предно класиране от българите – пето място, записа Тарек Щеуи, следван от друга млада надежда – Кристиян Златков.

Турнирът премина под мотото „Силните срещу дрогата“ и под патронажа на кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев. В рамките на събитието бяха проведени и надпревара за аматьори (вдигане от лег на 60 кг ш 80 кг), инициативи на БЧК, свързани с безопасния секс, както и демонстрации на местни танцови клубове.

„Със сигурност станахме свидетели на едно от най-добрите състезания, провеждани в България през последните години. На практика, с участието на звездите на Румъния и Сърбия, това си беше Балкански шампионат. Доволен съм от представянето на нашите атлети. Освен че записаха добри класирания, те придобиха ценен опит. Искам специално да благодаря на домакините за отличните условия и помощта им при организацията
на турнира“, заяви Мирон Йорданов, председател на Българската федерация на
силовите атлети „Айрън мен“.