МОК изрази притеснение от подготовката на Рио де Жанейро за лятната олимпиада през 2016 г. и настоя за "постоянни, съгласувани и интегрирани усилия" от страна на оргкомитета. Представители на координационната комисия на МОК бяха на тридневно посещение в Бразилия миналата седмица и изготвиха доклад.

В него е отбелязан напредъкът от последната инспекция (през септември 2013 г.) - като завършването на основния план, утвърждаването на бюджета на игрите и по-голямата ангажираност на правителството. Но е установено забавяне на работите по някои обекти, което поставя под въпрос провеждането там на тестови състезания. Подчертава се, че вече "няма място за по-нататъшни отклонения".

Сред основните проблеми е зоната "Деодоро" в западната част на града, страдаща от несигурност във финансирането. Там ще са състезанията по конен спорт, планинско и BMX колоездене, модерен петобой, стрелба, каяк в бързи води, хокей на трева и фехтовка. А строителните работи още не са започнали.

"Рио има голям потенциал, но въпреки очевидния прогрес всяко по-нататъшно забавяне ще се отрази на цялата подготовка", заяви шефът на координационната комисия Навал ел Мутавакел, цитиран от "Сега", който ще отиде на нова инспекция през септември.