Реформите в Световната антидопингова агенция са наложителни. Около това мнение се обединиха ръководителите на 17 национални подобни организации, които се събраха на заседание в Копенхаген. На него те призоваха за реформи в структурите на УАДА след скандалите с руските спортисти преди Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

На сбирката присъстваха представители на Австралия, Австрия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Япония, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ.

Авторите на проекта предлагат да се повиши независимостта на УАДА и да се забрани на нейните ръководители да заемат постове в други спортни федерации, за да не се получава конфликт на интереси. В момента президентът на УАДА Крейг Рийди е и вицепрезидент на Международния олимпийски комитет.

Сред предлаганите промени е и забраната спортните организации да провеждат тестове, разследвания и да повдигат обвинения, за да се избегне ситуация, в която те са длъжни да свидетелстват срещу себе си.