Организаторите на олимпийските игри в Лондон това лято разкриха маршрута, по който ще премине щафетата с олимпийския огън.

8000 души ще се включат в нея. Най-младият участник е на 12 години, а най-възрастният - Даяна Гулд. Тя ще навърши 100 години на 23 май. Столетницата е била предпочетена не само, защото ще бъде най-старата, бягала с олимпийския факел, но и защото е активна личност. Даяна Гулд продължава да води три пъти седмично курсове по гимнастика на своите приятелки, с които живее в дом за възрастни хора. Като млада дамата е била запалена бадминтонистка.

Сред участниците са още най-старият пожарникар във Великобритания, войник, загубил три от крайниците си при експлозия в Афганистан и други.

В щафетата ще се включат и трима бълга, благодарение на Samsung Electronics, която е представителен партньор на Щафетата с Олимпийски огън. Samsung има за цел да окуражи повече хора да участват в това събитие, за да превърне Лондон 2012 в „Олимпиада за всички".

Българите, които Samsung определи да участват в пренасянето на Олимпийския огън, са Григор Върбанов, Емил Здравков и Слава Фереджанова.

Григор Върбанов е организирал редица маратони за любители, за да привлече колкото се може повече български привърженици на този спорт. Емил Здравков непрестанно се старае да посвети хората в ценностите на Олимпийските и Пара Олимпийските игри, от които той самият е истински вдъхновен. Слава Фереджанова е отдадена на идеята, че човек би могъл да живее в хармония с природата, единствено ако подхожда с уважение към нейните закони и се грижи за опазването й. Слава е взела участие в многобройни доброволчески инициативи за запазване на българските планини, особено Витоша.

Олимпийският огън пристига във Великоритания на 18 май и ще направи 70-дневна обиколка из Обединеното кралство и Ирландия. Огънят ще обиколи 1018 места, сред които е и Стоунхендж. Всеки факлоносец ще пробяга или изходи 300 метра като част от щафетата. Откриването на Игрите е на 27 юли.

Факелът ще бъде пренесен през целия Остров, като някои от маршрутите му са твърде необичайни. Той ще бъде издигнат със стол над Иглените скали на остров Уайт. Един от носителите му ще премине на кънки през нотингамския „Леден център". Други пък ще преплуват с факлата Темза и река Бан в северна Ирландия. Трети ще извършат сложни акробатични номера, носейки огъня. Единият от факлоносците ще се спусне от железния мост Тайн бридж в Ню Касъл по специална жица.

Огънят ще премине през различни културни институции.

Детайлите около финалния етап на щафетата се пазят в тайна от организаторите.