Разград посрещна над 250 състезатели за 61-то издание на надпреварата по ориентиране Купа "Абритус".

Форумът се организира от разградския спортен клуб по ориентиране Абритус. Помощ и съдействие оказват община Разград и Туристическо дружество "Буйна гора".

В стартовете участваха представители на близо 20 клубове от цялата страна, разпределени във възрастови групи от 10 до 75 години. Разградският спортен клуб-домакин беше представен от 24 състезатели.

Фенове на ЦСКА към Херо: Разкажи за феърплея при титлата ти с Разград!

Фенове на ЦСКА към Херо: Разкажи за феърплея при титлата ти с Разград!

Скочиха на треньора

Най-малкият участник беше 3-годишният Лъчезар Кузманов от Спортния клуб по ориентиране Чумерна 83 Елена. Той пробяга маршрута заедно с баща си.

На старта застана и батко му Димитър Кузманов, който призна, че много обича да спортува. Освен ориентиране, малкият спортист ходи на плуване, на лека атлетика, обича да кара и колело. Миналата година Димитър е взел участие в 2 км. бягане за деца в Южния парк на гр. София, се похвали той.

Баща им сподели, че като всички отговорни родители те също учат децата си да водят активен и здравословен начин на живот, и възпитават у тях любов към спорта още от малки.

Най-възрастният състезател беше 73-годишният Тодор Стаменов от спортния клуб по ориентиране Академик Варна. Заявление за участие беше подал и ветеранът от спортния клуб "Абритус" в Разград - осемдесет и три годишният Марин Георгиев, но впоследствие той предпочете само да гледа.

Състезанието се проведе в североизточната част на местността Пчелина край Разград. Маршрутите за различните възрастови групи бяха съобразени с изискванията за провеждане на състезания по ориентиране.

В отборното класиране победител в тазгодишното издание на състезанието по ориентиране стана отборът на клуб Бегун Варна. Втори в надпреварата се класира отборът на домакините от Разград Абритус, а трети останаха състезателите от клуба по ориентиране Компас-Крос Русе.

При най-малките участници в надпреварата първите места при момичетата и момчетата спечелиха Ева Недялкова от Чумерна 83 Елена и Валентин Атанасов от клуб Бегун Варна. Победител при мъжете до 75-годишна възраст стана Захари Захариев от Академик Варна, а при жените във възрастовата група над 65 години най-добре се представи Калинка Ненова от клуб Добротица Добрич.

Председателят на спортния клуб по ориентиране "Абритус" и главен съдия на състезанието Татяна Станева благодари на участниците и им пожела да продължат да спортуват с вдъхновение и желание за нови успехи.