Министърът на младежта и спорта Радостин Василев се срещна с почетния член на Управителния съвет на Международната айкидо федерация (МАФ) сенсей Кей Изава и председателя на Българската айкидо федерация (БАФ) Пламен Юруков, който е и член на Управителния съвет на Европейската айкидо федерация. Тримата разговаряха за развитието на този спорт в глобален мащаб и ролята на МАФ сред световните спортни организации.

"За съжаление в България до момента се използва стара методология, която е непродуктивна. Надявам се това да се промени, независимо дали аз съм министър или не", каза министър Василев.

Той отбеляза, че страната ни има традиции в бойните спортове и сподели радостта си от посещението на Кей Изава у нас.

По време на тридневния си престой в България сенсей Изава ще ръководи първия международен семинар по айкидо след пандемията, който ще се проведе в Национален спортен комплекс "Диана" в столицата.

"Уникално е да видя, че в България има много млади хора, които се занимават с айкидо. В страните в Западна Европа средната възраст на трениращите расте, но тук не е така", заяви Кей Изава.

Японецът е утвърдена фигура в международните спортни среди и един от уважаваните лектори в Национална спортна академия "Васил Левски". Това е неговото четвърто посещение в България. Изава беше председател на МАФ между 2017 г. и 2021 г.

Радостин Василев поздрави председателя на БАФ Пламен Юруков за усилията, които се полагат за развитието на айкидо в България. Юруков отбеляза, че е останал приятно изненадан от желанието на министър Василев да се наблегне върху усилената работа за развитието на масовия спорт.

В знак на уважение министърът на младежта и спорта връчи почетен плакет на ММС на Кей Изава.

Радостин Василев депозира своята оставка

Радостин Василев депозира своята оставка

С него си тръгват и двамата му заместници