Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова утвърди „Концепция за насърчаване развитието на спорта за всички“. Тя е разработена в съответствие със стратегическите документи в областта на спорта, насоките и препоръките на Европейския съюз с оглед насърчаване на укрепваща здравето физическа активност на гражданите. Съобразена е с правомощията на Министъра на младежта и спорта, на местните власти и на спортните организации.

„Тази концепция бе сред основните ми приоритети и се радвам, че заедно с моя екип успяхме да я утвърдим, заяви министър Раданова. – Непрестанно се говори колко е важна физическата активност, но в това отношение, за съжаление, се прави твърде малко. Трябва да е ясно обаче, че Mинистерството на младежта и спорта не може да се справи с този проблем без съдействието на останалите ангажирани с него институции – Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, общините, областните управители, спортните федерации и спортните клубове.

За да престанем да бъдем на последните места по физическа активност и на първите по затлъстяване и заболявания, е необходим широк консенсус и съвместна работа. За това и потърсихме становищата на всички ангажирани институции. Наясно съм, че аз няма да имам възможността да работя като министър за реализирането на тази концепция, но се надявам човекът, който заеме поста след мен да се опре на нея и да се започне реална работа по този проблем. От своя страна аз, като човек, който винаги ще бъде част от спорта, се ангажирам да помагам с каквото е необходимо.“

С Концепцията се търси обвързаност между стратегическите документи в областта на спорта и подпомагане процеса на постигане на планираните в тях приоритетни цели. В съответствие с нормативната уредба тя следва да се превърне във водещ документ за развитието на спорта за всички.

Чрез реализиране на приоритетните си цели Концепцията ще подпомогне разработване на програмни и приложни документи за развитие на спорта за всички и социалния туризъм както и за актуализация на нормативната уредба в тези области.

ЦЯЛАТА КОНЦЕПЦИЯ ВИЖТЕ ТУК!