Екипът на служебния министър на младежта и спорта Евгения Раданова изготви подробен анализ на „Програмата за развитие на спортните клубове 2014 г.“ Експерти съставиха доклад, в който се отчита, че ММС не е било готово за извършената реформа, съобщават от пресцентъра на министерството.

„Смяната на системата е многопланова задача, която не допуска емоционални решения. За реформа във финансовото подпомагане на спортните клубове е необходима ясна концепция, както и отлична координация между всички субекти, реализиращи спортна дейност и участващи в управлението на спорта“, се казва в документа. Ето какво още твърдят от Министерството на спорта: При изготвянето на анализа са взети предвид и становищата на отделните спортни федерации, като повечето от тях не одобряват настоящата система за финансиране. Във връзка с изработването на Програмата за 2014 г. през месец юли 2013 г. е сформирана работна група за разработване на „Методика за категоризация на спортовете в Република България”, която да бъде основа за разпределяне на средствата за клубовете. Такава обаче не е утвърдена и реформата е извършена без нея! Също така, при разработване на Програмата тогавашното ръководство на министерството не е предоставило приоритетите и вижданията си относно целите, критериите и показателите, на които да отговарят спортните клубове.

Анализът отчита още, че сроковете за изготвяне на Програмата и за кандидатстване по нея са били твърде кратки, поради което клубовете не са имали време да се запознаят с изискванията й, а по-голямата част от федерациите са съгласували проектите формално. От друга страна, огромният обем от информация при получаване на проектите максимално е затруднил обработката на данните. Поради краткия срок при разработването на Програмата не са предприети следните дейности: - анализ на предходните системи за финансово подпомагане на клубовете; - синхрон във взимането на решения и в изготвянето на нормативни документи; - съгласуване и обсъждане на Проекта на Програмата и Системата със заинтересованите страни на изпълнение (спортни федерации, спортни клубове и др.); - създаване на необходимите организационни и административни предпоставки за действия. При кандидатстване с проекти от спортните клубове по действащата Програма са взети под внимание само брой картотекирани спортисти, брой национални състезатели и брой спортисти (мъже и жени) с класиране 1 - 3 място на световни и европейски първенства. Така са отпаднали показателите за развитието на спорта в национален мащаб - брой клубове по даден вид спорт и териториалното им разпределение. По Програмата за 2014 г. са внесени 1 149 проекта на спортни клубове, от които са утвърдени 1 076 със средства в размер на 6 833 480 лева. „Като заключение може да се каже, че изпълнението на проекта „Програма за развитие на спортните клубове 2014 г.“ не даде очакваните резултати“, се посочва в анализа. Вследствие на всички тези констатации е ясна необходимостта, българските спортни федерации да извършат реална категоризация на членуващите в тях спортни клубове. Взети са становища и препоръки от спортните организации за начина, методиката, критериите и показателите за финансиране на клубовете. Създадена е работна група с участието на представители на Министерството на младежта и спорта, Националната спортна академия, Българския олимпийски комитет и представители на клубове и федерации - изтъкнати специалисти с дългогодишен опит в областта на спорта за високи постижения, които да обобщят данните и да изготвят проект на нов нормативен документ, в който да се оптимизират условията и реда при финансовото подпомагане на дейностите на спортните клубове през 2015 г. Служебното ръководство на Министерство на младежта и спорта извършва всички гореспоменати действия, тъй като счита, че в средата на месец октомври е крайно необходимо да стартира базовата подготовка, на която да се стъпи при изработване и утвърждаване на нормативните документи за 2015 г.