Извънредна проверка на извършващото се строителство около базата на Националната спортна академия (НСА) в Несебър разпореди вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи вестник "24 часа".

Това стана, след като протестиращи срещу извършващото се там застрояване студенти блокираха вчера сутринта ключови кръстовища в София и скандираха под прозорците на Министерския съвет "Мафия, мафия!". Премиерът Бойко Борисов изпрати за преговори с тях Лиляна Павлова, Цветан Цветанов и Свилен Нейков, а по информация на правителствената пресслужба по-късно и лично е участвал в тях.

От направените от министрите изявления обаче стана ясно, че възможностите на правителството да се намеси в точещия се с години проблем не са много големи. Павлова определи ситуацията като параграф 22, тъй като НСА няма акт за собственост върху терените, а само за сградите си. За спорните 6 дка, върху които се строят 5 хотела, се водят 6 съдебни дела, като четири от тях са приключили в полза на частните собственици.

"Те имат разрешение за строеж от общината. Затова само временно можем да спрем строителството, докато съдът се произнесе и по другите спорни терени", каза Павлова.
Изпълнителната власт не може да се намесва в казус между собственици, ползватели на терена и решенията на местната власт, каза и Цветанов. Вътрешният министър обаче припомни, че има две следствени дела за част от терените и че при полицейска акция преди година е бил задържан шефът на Административния съд в Бургас, който е трябвало да изповяда имотна сделка за 2 млн. лв. с фалшифицирани документи. По думите подправените нотариални актове били овехтени чрез поливане с чай.

МВР шефът бе категоричен, че не е имало полицейско насилие при изтласкването на студенти от столичните кръстовища, въпреки че протестът им не е бил разрешен. "Има просто лица, на които е снета самоличността и след това са освободени. Полицията трябва да се грижи за обществения ред. Ние знаем какъв е проблемът и невинаги използваме целия репресивен апарат, който имаме по закон", обясни Цветанов.