Районният прокурор в Несебър Георги Русев издаде постановление на Районния съд, с което нарежда да започне проверка на кмета на града Николай Димитров за извършването на самоправни действия като длъжностно лице спрямо НСА, издавайки заповед за силово навлизане и на територии на Академията и разрушаване на държавна собственост.

Както е известно в петък (24 юли) Димитров изпрати заповед до НСА, в която изиска достъп до вътрешната територия на спортната база в Несебър до днес - понеделник (27 юли) 9 часа сутринта. В противен случай несебърският кмет заяви, че за освобождаване на въпросният терен ще бъде използвана сила.

В резултат на тази заплаха, ръководство, преподаватели и студенти, взеха решение да посрещнат изпълнителите на заповедта с жива верига и да не допуснат изпълнението на нарежданията на Димитров. Точно в 9 часа днес ръководство, преподаватели и студенти от Националната Спортна Академия направиха жива верига на входа на спортната база на учебното заведение в Несебър.

Предварително ръководството на Спортната Академия алармира медиите за намеренията на несебърския кмет и подготви и физическата защита на своята територия, след като документалната отдавна е налице.

На мястото на събитието освен всички представители на НСА, присъстваха и десетки журналисти, готови да отразят вандалския акт. Такъв обаче не последва.

Друга причина за неизпълнението на заповедта на кмета на Несебър Николай Димитров срещу НСА е и факта, че точно в 9 часа днес, докато колегите им бяха на живата верига в базата двама представители на НСА - доцент Христо Константинов, мениджър на базата и ръководител на катедра "Водни спортове" и заместник ректорът - доцент Пенчо Гешев, бяха приети от директора на Районна прокуратура гр. Несебър Георги Русев, при когото депозираха жалба срещу действията на кмета. Така Русев се зае с незабавна проверка на случая.

Към 11 часа на базата на НСА пристигнаха представители на Община Несебър, полиция и автобус с роми, въоръжени с флексове и готови насилствено да разрушат територия заемана от НСА. Всички те бяха посрещнати мълчаливо от живата верига от преподаватели и студенти, които предварително бяха взели решение за мълчалив протест, без каквато и да било агресия.

За щастие до сблъсъци не се стигна, защото малко след пристигането на хората на кмета Николай Димитров, които да изпълнят неговата заповед на събитието пристигна представител на МВР, който донесе постановлението на Районния прокурор, с което заповедите на кмета се отменят незабавно. Получавайки този документ общинарите и доведените от тях работници напуснаха базата на НСА, а студентите ги изпратиха с радостни скандирания "НСА" и "Победа".

"Това е една малка, но много важна победа за НСА, заяви мениджърът на базата и ръководител катедра "Водни спортове" доц. Константинов. След издаването на заповедта си кметът Николай Димитров, използва постановка от закона, която му позволява да пристъпи незабавно към действие на заповедите си без да изчака 14-дневен законов срок за обжалване.

Терминът е "незабавно изпълнение", срещу което обаче ние успяхме да отстоим, позовавайки се отново и на закона, и на справедливостта и на собствената си чест. Остро осъждам действията на кмета, защото той не се съобрази с решението на Върховния Касационен съд на Република България от 9 януари тази година, в което изрично е записано, че се признава моментното право на владение на НСА на ползваната от Академията територия.

Документът повелява всички проучвателни и строителни работи на спорните терени да се преустановят до приключване на съдебните дела между НСА и Община Несебър и между НСА и частните собственици с претенции към части от базата ни. Делата все още се водят.

А е важно да допълня, че последните промени в ЗУТ, провокирани от убийството на студента Стоян Балтов на територията на Студентски град гласят, че реституцията територии на образователни институции в цялата страна се отменя", обясни доц. Константинов.

Изказваме искрена благодарност на всички български медии, които се поинтересуваха и отразиха проблемите на Национална Спортна Академия. Проблеми, които датират от няколко години, проковирани от факта, че спортната база на нашето учебно заведение е единствената територия в района на Несебър, на която все още няма издигнати бетонни мастодонти.

Наясно сме с факта, че мястото е апетитно и със сигурност много подходящо за нови и скъпи строежи, но това, което Академията гради там всяко лято е много по-важно не само за българския спорт, но и за страната ни като цяло, защото ние градим не само спортисти и педагози, но и характери, и личности.

Онези, които разплакват от възторг всички българи, когато в тяхна чест на европейско и световно първенство и на олимпийски игри звучи българският химн. Още веднъж - благодаря на всички, чиято подкрепа получихме! Вероятно това не е края на споровете и борбата за оазисът на НСА в Несебър, но както вече разбрахте ние ще отстояваме докрай собствеността и честта на нашата Академия", каза заместник ректорът на НСА професор Кирил Андонов.