Бургаската окръжна прокуратура отказа да приеме предложеното от защитата на Максим Стависки споразумение по делото за катастрофата край Ропотамо, информира "News.bg". Припомняме, че при индидента загина 23-годишният Петър Петров, Новината пръв съобщи окръжният прокурор Светлозар Костов, цитиран от радио "Варна".

Припомняме защитата на световния шампион поиска споразумение с държавното обвинение, като предложи Стависки да получи, след като се признае за виновен, 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок и три години лишаване от свидетелство за правоуправление.

Един от мотивите за отказа е, че направена справка за тригодишен период в практиката на окръжния и апелативния съд в Бургас сочи, че в преобладаващата част от случаите подобни дела приключват с ефективни присъди.

Прокурор Костов е потърсил мнението на роднините на пострадалите, които са изразили несъгласие за сключване на споразумение.

Магистратите са отхвърлили и исканията на фигуриста и защитата му по оспорването на част от експертизите, включително и алкохолната експертиза, която увеличи количеството алкохол в кръвта му при катастрофата на 1,29 промила, както и разпити на нови свидетели.

До дни материалите от досъдебното производство трябва да постъпят в Окръжната прокуратура. След това в 30-дневен срок ще бъде изготвен и внесен в съда и обвинителният акт.

Прокурор Костов поясни, че сключване на извънсъдебно споразумение е възможно във всеки етап на делото.

Темата "Стависки" е коментирана и на днешното заседание на Висшия съдебен съветвъв връзка с наказанието на прокурора Иван Станев за допусната от него техническа грешка в обвинението по делото срещу двукратния световен шампион.

Повече от 30 минути членовете на съвета са спорили трябва ли да бъде наказан със забележка Иван Станев, като след почивката наказанието е било препотвърдено.