Президентът на МОК Томас Бах оправда високите разходи за борба с употребата на допинг и я сравни с мерките за спиране на терористична атака.

Германецът говори пред делегатите на световната конференция по въпросите на допинга в спорта в Южна Африка. "Трябват ни по-специфично насочени тестове, трябва да сме открити към нови начини на мислене. Не трябва да смятаме, че пробите от кръв и урина са най-доброто и върховно решение. Може би има други методи, които са по-надеждни, ефективни и може би дори не толкова досадни".

Според Бах високите разходи не бива да бъдат оправдание в провеждането на нови научни изследвания. "Не трябва да използваме аргумента, че един положителен допинг тест ни струва стотици хиляди долари. Това е все едно да твърдим, че една терористична атака на летище ни струва милиони долари, защото борбата с допинга е като мерките за сигурност и също става въпрос за превантивен ефект".

Президентът на МОК отбеляза, че централата ще похарчи над 1 млн. долара за засилено провеждане на допинг тестове преди зимните олимпийски игри в Сочи през февруари и още "много милиони" по време на форума. "Трябва да сме много по-твърди, отколкото на всички предишни игри. Тези милиони не са разход, а инвестиция в бъдещето на спорта. Трябва да осигурим честна конкуренция".