Премиерът Бойко Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев закриха Европейска младежка конференция, организирана от ММС като част от активностите на Българското председателство на Съвета на ЕС. В събитието взеха участие над 250 млади хора от 40 държавни-членки на Европейския съюз, Западните Балкани и Източното партньорство. На церемонията по закриването присъстваха също еврокомисарят по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич, регионалният директор за Източна Европа и Централна Азия към Фонда за население и развитие на ООН Алана Армитаж, специалният пратеник на Генералния секретар на ООН по младежки въпроси Джаятма Уикенмараняке, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

Снимка 351651

Източник: ММС

Министър Кралев представи формулираните по време на конференцията първи по рода си Европейски младежки цели, които ще послужат като директна препоръка към Европейската комисия относно новата Европейска стратегия за младежта. След 3-дневна работа младите делегати се обединиха около следните 11 приоритета: Устойчива и зелена Европа; Информация и конструктивен диалог; Равенство на половете; Европа на младите; Свързаността на Европа с младите; Качествена заетост за всички; Качествено образование; Младите в обезлюдените райони; Психично здраве и благополучие; Включване на уязвими групи; Участие на младите в процесите на вземане на решение.

Министър Кралев: ММС ще финансира проект за ремонт на водна спортна база "Бриз" във Варна

Министър Кралев: ММС ще финансира проект за ремонт на водна спортна база "Бриз" във Варна

Морската ни столица посреща две важни европейски събития за борба с корупцията в спорта и уреждането на мачове

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че днес в София се провеждат три паралелни мероприятия - Европейската младежка конференция, форумът "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб" и конференция на тема "Educate to create: Дигитални ползватели към дигитални създатели". По думите му, и трите събития са свързани с младежкото развитие. Борисов заяви, че Европейската младежка конференция обединява и дава възможност на младите хора не само да поставят важните теми, но и да се включат активно в процесите.

Снимка 351648

Източник: ММС

Премиерът подчерта пред присъстващите, че в България има множество примери на млади хора под 30 години, които са част от местната, законодателната и изпълнителната власт, евродепутати.

"Тази година ние успяхме да вкараме над 20 000 деца повече в класните стаи в България. Огромната част са от ромски произход, но и много други. И аз съм щастлив, че правителството като основна, най-приоритетна от приоритетните цели, си постави образованието. Увеличихме двойно заплатите на учителите, вкарахме всичко в дигитални системи, ремонтираме училищната инфраструктура и продължаваме в тази посока", каза Борисов.

Бойко Борисов изтъкна още, че много се радва на присъствието на представителите на Западните Балкани и изобщо от Балканите.

Снимка 351649

Източник: ММС

"Неслучайно беше прието като един лош израз, но придобил гражданство, че "Балканите са задният двор на Европа". Всъщност Балканите са едни от най-красивите места на света. За съжаление, от тук са почвали преди всичко войните и дори и най-пресните конфликти в Косово. Изключително съм благодарен на ЕК за това, че стартира преговорите и с Македония, и с Албания. Но не могат да останат извън Европа като черни дупки Косово, Босна и Херцеговина. И трябва политическите елити там, а и ние с всички сили да помогнем. И защото колегите в Европа повярваха на 16-17 май тук ще бъде срещата на върха на Европейския съвет и с лидерите на Западните Балкани. Колегите повярваха, убедиха се и след Берлинския процес знаем, че Западните Балкани трябва да бъдат приобщени там където са и географски, и исторически - в Европа", допълни премиерът.

Бойко Борисов отбеляза, че кадърните и квалифицирани млади хора от Балканите отиват в развитите европейски държави.

"Остава по-застарялото поколение, което по-трудно се квалифицира. Така конкурентоспособността на Балканите пада. Демографската криза ни смазва и действително ще останем задния двор. Затова ние трябва всячески да помагаме, да настояваме, да поощряваме , да обучаваме, за да направим така, че младите хора да останат на Балканите", каза Борисов.

Премиерът добави, че е изключително притеснен от два проблема, които не са решени и в България - агресията и демографската криза. Той призова младежите да не се ограничават с раждането само на едно дете.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че формулираните по време на конференцията Европейски младежки цели са доказателство, че заедно младите хора от държавите-членки на ЕС, Западните Балкани и Източното партньорство са напълно способни да очертаят бъдещите младежки политики в Европа.

Министър Кралев: Включването на младите хора в обществените и политическите процеси е основен ангажимент за нас

Министър Кралев: Включването на младите хора в обществените и политическите процеси е основен ангажимент за нас

Над 250 делегати участват в Европейската младежка конференция в София

"Основата, която поставихме всички заедно тук, ще ни послужи за продължаване на систематичната политика както на правителството, така и на Министерство на младежта и спорта в младежкия сектор. И след края на нашето председателство на Съвета на ЕС България ще продължи усилията си за приобщаване на страните от Западните Балкани чрез ефективно партньорство с ООН, УНИЦЕФ, UNFPA, Европейската комисия и Съвета на ЕС", добави министър Кралев.

Тибор Наврачич благодари на българското председателство, на Министерство на младежта и спорта, неправителствените организации и младежките съвети за организацията на събитието.

"Тази конференция се провежда в точния момент, тъй като дебатът за бъдещето на Европа е в своя разгар. Младите хора трябва да бъдат част от този дебат, защото на тях принадлежи бъдещето. Европа трябва да бъде силна, трябва да бъде отворена, трябва да бъдат силни общностите по места и това ни задължава да дадем глас на младите хора, да ги обучим, да им предоставим необходимите умения, за да могат да поемат живота си в свои ръце, да подкрепят другите и да се възползват в максимална степен от възможностите, които им предоставя света, който е воден от знания", каза Нарвачич и подчерта, че предложените цели ще бъдат взети предвид при изработването на новата Европейска стратегия за младежта, която ще бъде представена през месец май.

Снимка 351647

Източник: ММС

Джаятма Уикенмараняке също поздрави българското правителство за положените усилия в младежкия сектор по време на председателството на съвета на ЕС.

"Ние от ООН наистина има какво да научим от Вас, когато става дума за провеждане на консултации с младите хора. Не е учудващо, че младите хора са движещата сила по отношение на много важни въпроси като мир и сигурност, които са приоритетно включени в дневния ред на ЕС", каза Уикенмараняке.

Министър Кралев поздрави Кирил Домусчиев за рождения ден и успехите на Лудогорец

Министър Кралев поздрави Кирил Домусчиев за рождения ден и успехите на Лудогорец

"Отборът за кратко време извървя пътя към върха у нас"

Регионалният директор за Източна Европа и Централна Азия към Фонда за население и развитие на ООН Алана Армитаж поздрави ММС за прекрасната организация.