Калоян Махлянов е предложен от правителството за удостояване с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на българо-японските отношения.  Котоошу дебютира през 2002 г. в професионалното сумо в Япония. През 2005 г. Махлянов става първият европеец с ранг „одзеки" в историята на сумото и най-бързо достигналият този ранг спортист (само за 19 турнира) от 1958 г. насам, когато е въведена системата за провеждане на шест първенства годишно.

За впечатляващите му резултати Котоошу получава с Награда за боен дух и високи постижения в традиционната японска борба ( ноември 2004 г.) и Награда за впечатляващо представяне и боен дух ( ноември 2005 г.).
На летния турнир по сумо през май 2008 г. в Токио Калоян Махлянов става шампион и носител на Купата на Императора. Той влиза в историята на японското сумо като първият европеец, спечелил Императорската купа.

Успехите на Котоошу стават повод за учредяване от българското правителство през 2007 г. на купата „Златна българска роза", която се връчва от посланика на Република България на победителите в сумо-турнирите в Токио. Купата е връчена на Котоошу при победата му на турнира през м. май 2008 г.