Правителството одобри компенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на младежта и спорта.

Красен Кралев председателства Съвета на министрите на ЕС, отговорни за сектор "Младеж" в Брюксел

Красен Кралев председателства Съвета на министрите на ЕС, отговорни за сектор "Младеж" в Брюксел

Работата на Българското председателство в сектор "Младеж" е била много продуктивна

Целта е да се обезпечат дейностите по Програмата за развитие на спорта за високи постижения.

Предлаганата корекция е свързана с прилагания нов подход при преразпределението на дейностите, финансирани по отделните бюджетни програми, в случая - осигуряване на централизирана подготовка на спортистите.

От началото на годината програмите "Олимпийска подготовка" и "Развитие на спорта за високи постижения" бяха обединени. Това позволява да се осигури подготовката на отбори, които включват различни възрастови групи с потенциал за развитие и спечелване на квоти за участие в олимпийските игри през 2020 г.

По този начин се осигурява приемственост и по-големи възможности за подбор на състезатели при обновяване на отборите, като се оптимизира и ефектът от предоставените средства и използването на материалната база.

Друго предимство на приетия нов подход е създаването на предпоставки за разширяване на състава от спортисти, които провеждат тренировъчния процес при адекватни условия.

Промяната ще допринесе за по-пълно постигане на поставената за 2018-2019 г. цел - спечелване на повече квоти за участие на летните олимпийски игри през 2020 г., постигане на върхови постижения на световни и европейски първенства.

С друго решение бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 г. в размер на 7689 лeвa. Те са предвидени в централния бюджет за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт за държавните спортни училища за бюджетната 2018 година.