Делегация от Португалия бе приета от председателя на ДАМС Весела Лечева днес.

„Те ще ни помогнат със своя опит в усвояването на средства от Европейския съюз за изграждане и ремонтиране на спортни съоръжения - обясни Лечева причината за визитата. - Освен това търсим съдействие за решаване на проблема с базите, който е очакван от обществото".

Шефът на делегацията Лауренсио Диаш заяви, че двата народа си приличат и би било добре да продължат сътрудничеството в спорта.

„Българи помогнаха много за развитието на спорта в Португалия и са сред най-уважаваните хора в родината ми и се надявам да задълбочим контактите", заяви Диаш.

За спорти бази ЕС е отпуснал до момента 143 милиона евро на иберийската държава. Така било покрито изискването на ЮНЕСКО за 4 квадратни метра площ за спортуване на всеки човек

„Три са целите на нашия структурен фонд - обясни националният координатор на португалския фонд Жоао Пауло Беса. - Те са достъпност на новоизградените или ремонтирани съоръжения. Второ да има едни вид приемственост - да спортуват и деца, и възрастни хора. И трето да гарантира правилно и по предназначение използване на парите от Европейския съюз. Ние сме длъжни бързо да действаме, защото схемата е следната: за годината харчим пари от фонда, които са били приведени в предните две години".