Единствената столична зала, в която могат да се провеждат състезания по лека атлетика - "Фестивална", е на път да бъде дадена под наем за жълти стотинки. Съоръжението е стопанисвано от "Академика 2000 ЕАД". Под управлението на дружеството попадат още три големи спортни обекта в София - стадион "Академик", Зимният дворец и тенис комплекс "Академик" в Борисовата градина.

Ръководителят на зала "Фестивална" Чавдар Велинов обясни пред "Топспорт", че ако съоръжението бъде дадено под аренда, "Академика 2000" ще е на голяма загуба.
"До края на годината имахме заявени около шест събития, които Бордът на директорите на дружеството отмени.

В това число е и концертът на Simply Red, който ще е през септември. Сега организаторите ангажираха Зимния дворец. Загубата ни само от тази проява е около 2000 евро", заяви Велинов. Той допълни, че до края на годината е трябвало да има още три събития, които също са отменени.

"Имахме подписани договори за четири изложения, които пропаднаха. Освен това трябваше да организираме фестивал на графитите. Това беше най-голямото събитие за годината за нас. Хората искаха да боядисат цялата зала, като след това щяхме да кандидатстваме за рекордите на "Гинес".

Освен това искаха да направят безплатен ремонт на покрива", допълни Велинов.
Залата е построена през 1968 г. за Младежкия фестивал, а през 1977-а е домакин на лятната универсиада.

В момента съоръжението е пуснато на търг, на който началната цена е 406 096,13 евро без ДДС. Който спечели наддаването, ще притежава "Фестивална" за 10 г. Ако сумата се разпредели за този период, ще се види, че наемателят ще плаща на "Академика 2000" по 3384 евро на месец.

Сега дружеството получава близо същата сума от пет обекта, които са на територията на залата. Площта, която се отдава под наем, пък е 26 500 квадратни метра. Това означава, че наемодателят ще получи огромен терен в центъра на София за 14 евроцента на квадратен
метър.

"Това се прави с цел да се съсипе "Фестивална", алармира Велинов. Той обясни, че "Академика 2000" има 20% от акциите на няколко 5-звездни хотела в Равда, където дружеството притежава земи. "Ако тези акции бъдат продадени, при нас ще дойдат 5 млн. лв., с които можем да реставрираме обектите си", каза още шефът на съоръжението.


"Фестивална" е единствената функционираща зала, в която може да се провеждат състезания по лека атлетика. Това накара и треньора на най-бързата бяла жена Ивет Лалова - Константин Миланов, да изрази опасенията си пред "Топспорт". "Мястото, където можем да се подготвяме през зимата, е единствено "Фестивална". Действително условията не са добри, но сме доволни от това, което имаме", каза Миланов.


Родната федерация по лека атлетика пък всяка година плаща символичен наем за ползване на "Фестивална". За три месеца централата дава 9000 лв. на дружеството, в които се включват и консумативите.

Шефът на българската лека атлетика Добромир Карамаринов също е притеснен от отдаването под наем на съоръжението. "Разбрах за това от журналисти. Никой от дружеството не ми се е обадил, за да ми каже за какво става дума. Ако наемателите решат да сменят функциите на "Фестивална", това ще означава, че ще съсипят българската лека атлетика. Това е единствената овална зала, в която можем да се готвим.

Има още две такива в България - в Добрич и в ямболското село Веселиново. Тези съоръжения обаче не са годни за ползване. Решението на този проблем според мен трябва да се вземе от държавата. Обектът трябва да се вземе от Национална спортна база и да се предостави на федерацията по лека атлетика, защото "Фестивална" е строена за този спорт", завърши Карамаринов.