Проект за втори гребен канал в Пловдив представи оргкомитетът на световното по гребане за неолимпийски дисциплини, юноши и девойки. Това стана по време на "Вечерта на нациите", на която бяха поканени 200 гости. На събитието присъства ръководството на световната федерация по гребане (ФИСА), кметът на Пловдив Иван Тотев и др.

"Готвихме се много усърдно за първенсвото, но сме наясно, че за да станем световен център по гребане, каквато е нашата амбиция, трябва да изградим съпътстващ гребен канал според изискванията на ФИСА", каза Иван Тотев. "За Пловдив инвестиция от 7 милиона евро, колкото ще струва новото съоръжение, е значителна. Но ние сме решени да го направим заради хората, защото мястото ще стане привлекателен център за отдих", добави кметът.

Съоръжението ще има три зони. Първата е самият канал, втората е градски парк, а третата - част от защитения по програма "Натура 2000" природен парк със специфични растителност и птици. Според проектантите, новото водно съоръжение ще има дължина 2100 м, ширина 45 м и дълбочина 1,5 м, и ще се използва за загряване на състезателите преди стартовете. Общата водна площ на канала ще е 104 131 кв м и ще бъде пресечен от 8 леки пешеходни моста. Когато няма състезания каналът ще бъде атракцион със ски-влекове, водни колела и други водни развлечения.

Президентът на ФИСА Денис Освалд пък благодари на Пловдив за усилията по подготовката и за отличната организация на световното. "Получи се страхотно състезание с много високи резултати. Впечатлен съм от амбицията да направите още едно отлично съоръжение за гребния спорт и ще се радвам да го видя, когато е готово", заяви Освалд, който е и член на МОК.