- В понеделник започва световното първенство по бадминтон в Мадрид. С какви амбиции заминаваш, Петя?

- Желанието ми е да донеса първия медал за България. Мисля, че жребият ми е добър. Нямам контузии преди това състезание, което е отлично. Аз съм поставена в схемата за първи път под номер 5/8. На единично започвам с нигерийка, която няма да е проблем. След това ще играя с Ли Ли от Сингапур. Доста оспорван двубой ще бъде, но се надявам да спечеля. В третия кръг би трябвало да срещна една корейска състезателка - Хван, която съм побеждавала на два пъти през миналата и през тази година. Ако всичко е наред, по мои изчисления и на четвъртфиналите ще трябва да играя с китайката с германски паспорт Сю Хуайвен, която е европейска шампионка и №2 в схемата. Успея ли да я преодолея, медалът ще бъде вече факт. На двойки с Дияна Димова ако преодолеем поставените шведки в първия кръг имаме добри шансове да достигнем до четвъртфиналите в Испания.

-   До момента си печелила 6 пъти Европейската купа, играла си на четвъртфинал на Олимпиадата в Атина и на европейско първенство. Но в трите си участия на световни шампионати не си оставяла следа. Мадрид 2006 ли ще бъде твоя пробив?

- Наистина не съм записвала добри резултати само на шампионат на планетата. Надявам се това да се случи точно в Испания. Преимущество за мене е, че съм поставена, което ми осигурява малко по-лек път в началото.

- Олимпийската стипендия помогна ли за подготовката ти?

- Стипендията, която получих, е само за подготовка. Но с парите, отпуснати от ДАМС, участвах в серията турнири в Азия. Освен това с тях ще поемем част от разноските на Димова, защото нашата федерация не е в състояние да плаща за тези турнири.

- В Азия достигна полуфинал на състезанието от Гран при в Сингапур и четвъртфинали в Индонезия и Хонконг, които, ако приравним нещата с тениса, са с ранг на турнири от Големия шлем. Победите ти над бадминтонистки от световния елит вдъхнаха ли ти самочувствие?

- С промяната на правилата (б.а. - всяко разиграване вече завършва с точка, а не само този, който изпълнява сервиса може да запише точка) силите се изравниха. По-точно казано няма го това преимущество на китайките, които мачкаха всички. В момента геймовете завършват обикновено 21:18 или 21:19 точки. В Хонконг играх доста равностойно срещу световната шампионка Кси и отстъпих най-вече заради травмата в бедрото. До 15:15 всичко вървеше точка за точка. Петя Неделчева

- Как мина възстановяването от травмата?

- Това е моя стара контузия, която получих преди Олимпиадата. Явно като участвам в 4-5 турнира и кракът ми не издържа на натоварването. Направих си изследвания миналата седмица. Предписаха ми лекарства за бедрото, но в момента не мога да ги взимам, защото имат съставки, които са в листата със забранените вещества. Затова основно лекувам травмата с почивка и физиотерапия. Биха ми и серия инжекции, едни от които бяха противовъзпалителни.

- Ще се увеличи ли още наградният фонд на турнирите в бадминтона? В момента в големите състезания раздават до 250 000 долара...

- Да, говори се, че ще се въведат още 10 турнира, част от които да са също от сериите Гран при. Целта е от четвъртфиналите срещите от тях да се предават по телевизията. Но всичко зависи от Световната федерация и намирането на големи спонсори.

- Има ли шанс да влезе сериозен спонсор и в българския бадминтон?

- Говори се, че има интерес от една фирма, която има желание да ни подпомогне, а ние, националите да носим нейното лого на Световното първенство.

- Добра репетиция ли е за тебе Откритото първенство на България?

- Да. Преди шампионата в Мадрид ми трябват доста срещи, както на сингъл, така и на двойки. Ще мога да навлезна в игровата ситуация.