Най-силната българска бадминтонистка Петя Неделчева бе утвърдена за стипендия от Комисията по олимпийска солидарност към Международния олимпийски комитет.

Новината съобщи за Топспорт.бг личният треньор на четвъртфиналистката от Атина 2004 и последното европейско първенство Орлин Цветанов.

"Петя ще бъде стипендиантка от 1 май тази година до началото на Олимпиадата в Пекин през септември 2008 г. - обясни Цветанов. - На нея й се полагат по около 3000 долара на тримесечие за подготовка и участие в състезания. Стипендията се дава на изявени спортисти, които са с реални шансове да се класират за Игрите и никога да не са били хващани с допинг".

Както е известно в началото на април председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова договори с комисията по Олимпийска солидарност към МОК 15 български спортисти да получават стипендии. Разговорите бяха по време на Генералната асамблея на Асоциацията на националните олимпийски комитети в Сеул.

Националните ни федерации трябва да предложат конкретни имена за стирендианти.

Петкратната носителка на Европейската купа Петя Неделчева заминава в края на май на три много силни турнира в Азия - Индонезия, Сингапур и Малайзия, за което Топспорт. бг единствен писа.