Най-титулуваният български сумист Петър Стоянов и най-големият му конкурент в света Уламбайар Биамбайар не успяха да определят кой е по-добър. Вожда и Биамба си поделиха по един златен медал на Първия международен турнир "Бони Оборот сумо Мастърс" в НСА.

Двамата гиганти по традиция се срещнаха на финалите при най-тежките на суперкласната надпревара. Българските участници в надпреварата, включваща и 15-тото Държавно открито първенство взеха 15 златни, 15 сребърни и 24 бронзови медала в различните категории.

Официални гости на Първия международен турнир  в НСА бяха председателят на ДАМС Весела Лечева, ректорът на спортната ни академия проф.Лъчезар Димитров, завеждащият катедра "Сумо" в НСА проф. Петър Киров, директорът на спортното училище на Левски Георги Стоичков, посланиците на Сърбия, Египет и Монголия. Първия международен турнир "Бони Оборот сумо Мастърс" стартира сутринта със схватките от категория +115кг.

Откриващият сблъсък бе между Петър Стоянов и сърбина Бошко Рафайлович. Вожда нямаше проблеми срещу представителят на най-новата федерация, след което се справи с египтянина Ел Сайед Мустафа и очакваше Биамба в схватката за златото. Двукратният световен шампион от Монголия отстрани сърбина Душко Богданович, 170-килограмовия българин Христо Христов и още по-тежкия представител на Египет Хани Салех. В титаничната схватка за златото в +115кг. Вожда надви Биамба и заслужи бурните аплодисменти на зрители и участници. Битката не бе лесна защото двамата класни сумисти непрекъснато се надлъгваха и до последно не се знаеше, кой кого ще победи.

В най-очакваната битка между 16 супер силни и известни сумисти в категория OPEN на турнира с награден фонд 5 000 долара, не се стигна до изненада и очаквано финала бе между Петър Стоянов и Уламбайар Биамбайар.

След като повали на дохиото в НСА двама египетски тежкоатлети, Вожда трябваше да отстрани и сънародника си Николай Николов, за да отиде на финал. От своя страна монголецът, който има участие в холивудската продукция "Бандата на Оушън 3", срещна по пътя си българина Драгомир Генов и сумисти от Египет.

След сериозна концентрация, як захват и множество опит за изтласкване, победител в спора Вожда - Биамба излезе гостът, който получи и 2000 долара. Представителят на Сумо клуб Левски трябваше да се задоволи със среброто и да очаква следващото Световно първенство или международен турнир, за реванш от Биамба.

Бронзовите медали и премии отидоха при Николай Николов (Титан) и Рами Белал (Египет). При връчването на отличията от доц. Николай Димитров и проф. Петър Киров всички позираха с усмивки, купи, медали и парични премии. Веднага след това Вожда изненада председателя на Българска федерация Сумо доц.Николай Димитров като му връчи еднометровата купа от турнира.

Два медала взеха българите в категория до 115 кг. Димитър Дунчовски (Левски Елит) и Драгомир Генов получиха съответно сребърен и бронзов медал, златото отиде при Рами Белал от Египет, сънародникът му Хосам Фатхи Омар Мисбах заслужи също бронз.

При до 85-килограмовите сумисти Николай Николов от Титан напълно заслужи титлата, след като надви всичките си конкуренти. Втори остана Мохамед Мустафа Ел Саид, а до двете трети места стигнаха Георги Заяков (Атлетик Пловдив) и Георги Цанков (Титан). Титаничният спор България - Египет завърши с успех за гостите в отборната надпревара при мъжете.

При дамите най-добра в абсолютна категория е Анна Методиева от НСА Академик, която взе златото и при до 65-килограмовите. В кат.над 80кг на първо място завърши Цветана Божилова (Левски Елит), а шампионка при до 80-килограмовите стана Галина Иванова. Много интрига имаше в схватките между бъдещите национални сумисти на България - кадети, кадетки, юноши и девойки.

В това се убедиха председателят на ДАМС Весела Лечева и ректорът на НСА Лъчезар Димитров, които приветстваха публиката в многофункционалната зала и многократно определиха международните схватки, които наблюдават, като най-атрактивните и тежки.

"НСА и сумото са неизменно заедно от 1997 година. Изминаха 12 години откакто в спортната ни академия бе открита специалност сумо, а през 2001 година се дипломираха първите български специалисти по този древен японски спорт. Радвам се, че НСА е единственото учебно заведение в света извън Япония, включило в учебната си програма този труден и атрактивен спорт. И сега когато отново НСА е домакин на Държавното първенство и схватките от силния международен турнир Бони Оборот Мастърс, пред всичките 160 участника искам да припомня, че на 11 януари 2007 година тук открихме новата зала по сумо. Радвам се, че в НСА днес гостуват толкова силни и класни сумисти, част от тях многократни световни шампиони. Сигурен съм, че ни предстоят приятни моменти и тежки схватки, които ще видим за първи път у нас" каза пред гостите ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров.

Атракция на Първия международен турнир "Бони Оборот сумо Мастърс" бяха момичетата от балет ФИОРЕ, които освен с атрактивни танци изненадаха публиката и с подаръци фланелки и шапки от спонсора на турнира.

По време на схватките не липсваха и моменти, в които бе необходима лекарска помощ. Няколко от гигантите получиха неприятни контузии, като най-запомняща се бе тази на огромният Хани Салех от Египет, който остана няколко минути да лежи на дохиото и да се държи за коляното след като бе повален от Николай Николов (Титан) в спора за третото място в категория OPEN. Наложи се почти всички негови съотборници да му помага да слезе от дохиото.