Началото на работната седмица в края на януари 1959-а. Наред с песента на шевните машини в 6-и цех за мъжка конфекция на прокомбината "Модно облекло" на столичния булевард "Христо Ботев" се чуват и веселите шеги и подмятания на шивачите. Всички работници са развълнувани и еуфорични, но трима от колектива са направо на върха на щастието. Седят един до друг в цеха, а и са приятели в живота. Дали ще ударят по бира след работа, дали ще отидат на мач през почивните дни или на излет на Витоша - важното е да са заедно.

Кавалерите на първата шестица

Сближават ги много неща, а сред тях и любовта към тотото. Във въпросния януари преди повече от 62 години пускат и своя приятелски фиш в тиража на "6 от 49" и влизат в историята с първата шестица в тотализатора.

Имената на храбрите тото шивачи са Йордан Куртелов, Алекси Иванов и Манол Рашков. Мозъкът на триото е Данчо. Той е бивш счетоводител, който обича числата, а те му се отблагодаряват подобаващо. Колективният фиш на шивачите е на стойност 150 лв, а печалбата им - невероятните за онези години 65 000 лв. (50 000 лв. плюс допълнителни 15 000 лв. за първа група).

"Той е бивш счетоводител, умна глава е и добре си направи сметката и този път - радва се Алекси. - Няма как да не продължим да играем заедно. Дано късметът е с нас."

За няколко седмици работниците от цеха на "Христо Ботев" №67 са сензация в цялата страна. Снимките им и интервюта с тях са поместени на страниците на вестниците, а хората ги разпознават по улиците, заговарят ги и ги поздравяват.

Тотото е още младо, но вече е една от големите радости и надежди на народа. А българинът обича късмета и вярва на помощта му. Затова и Данчо, Алекси и Манол се превръщат във всеобщи любимци.

2, 9, 11, 17, 28 и 48 пък остават в историята като числата на първата шестица в тотализатора. Не можем да знаем как точно Куртелов се спира на тях и дали счетоводителският му ум е търсил някакви математически зависимости, но само един бърз поглед е достатъчен, за да се забележи, че сборът на първото и второто число дава третото, а на третото и четвъртото - петото. Трябва само малко въображение. А ако го имаме и искаме да си пробваме и късмета, тото пунктът винаги е бил точното място.

Тримата шивачи прекрачиха прага му в края на януари 1959 г. и ще се помнят вечно като кавалерите на първата шестица.

Четете целия текст TУК.