"Пловдив е готов да приеме първото за годината голямо състезание от календара на Световната федерация по гребане." Това заяви Камерън Алън, мениджър на FISA за Световната купа по гребане, след тридневна проверка на канала в Пловдив и на подготовката на Организационния комитет.

"За състезателите по гребане пловдивският канал е известен като един от най-добрите и най-бързият в света. Трите кръга за Световната купа са от най-важните регати преди световното първенство в края на лятото, което е квалификация за олимпийските игри в Токио. Очакваме много оспорвано състезание, на което националните федерации по гребане  ще направят последните фини настройки в своите отбори за надпреварата за класиране на олимпийските игри", заяви Камерън Алън.

Състоянието на гребния канал е много добро. Допълнителните дейности, за които община Пловдив е заделила финансиране, са свързани с обновяване на контролните кули по гребното трасе, частична хидроизолация на финалния комплекс и допълнителна временна ограда за безопасност по време на състезанията. На 5 май община Пловдив затваря трасето на гребния канал и той ще бъде на разположение само за участниците в регатата. От 8 до 12 май съоръжението с прилежащата инфраструктура ще бъде затворено за граждани и автомобили, а на 9 май ще бъдат тествани абсолютно всички съоръжения. Състезанията от Световната купа по гребане ще се излъчват от БНТ и ще бъдат транслирани в Европа.

"За съжаление Пловдив остана един от малкото качествени канали в света, които нямат зона за загряване и разпускане", каза техническият делегат на FISA  Светла Оцетова.

"Имаме богат опит в организацията на големи състезания по гребане, затова смятам, че отново ще бъдем отлични домакини на това голямо международно състезание", каза Георги Титюков - зам. кмет на Пловдив. Неговата прогноза е, че след годините на съдебни спорове, които Пловдив спечели окончателно, предстои да бъде дадено строително разрешение за екопарк "Марица", част от който е и новото водно съоръжение. То ще бъде използвано и като дублиращ канал при големи състезания. Осигурено е финансиране на стойност 4 милиона лева.  След избор на изпълнител строителството ще продължи около 12 месеца.

Организационният комитет е подготвил пакет от кандидатури за големи състезания по гребане от 2021 година до 2024 година. В олимпийската 2024 година Пловдив иска да стане домакин на световно първенство за юноши и девойки, младежи до 23 години, мъже и жени в леките категории, които нямат олимпийско представяне.

Сега обаче Пловдив е изцяло настроен към първата Световна купа, която ще приеме градът.

Призовите места в състезанията от Световната купа носят точки на най-добрите гребци. Победителите получават по 8 точки или общо 24 точки при три победи от трите състезания в Пловдив, Познан и Ротердам. Вторият в класирането записва 6 точки в актива си, третият - 5, и така до седмия в класирането, който печели 1 точка.

За първата Световна купа за сезона всяка държава може да участва в състезанията с четири отбора, а в следващите две световни купи - с до два отбора. Около 80% от квотите за следващите олимпийски игри ще се определят на световното първенство по гребане в Линц, подготовка за което са световните купи.