Държавната комисия по хазарта отложи даването на лиценз на корейската фирма"Ти 1 Ейч Кю", която напира да стане втори тотализатор у нас. "Даването на разрешително на фирмата все още не е на дневен ред.

Първо трябва да приключи разследването на "Ти 1 Ейч Кю" и чак след това може да може да се говори за лицензи. Не искам да се ангажирам с прогнози кога ще свърши всичко", заяви пред "Топспорт" шефът на комисията по хазарта Димитър Терзиев.

Както е известно, компанията иска да вкара на българския пазар две нови игри - "Суперлото 6 от 45" и "Познай десетте". Ако комисията по хазарта даде лиценз на корейската фирма, Българският спортен тотализатор (БСТ) ще загуби позициите си на пазара. Това ще доведе до колапс родния спорт, който се финансира главно от БСТ. В момента тотализаторът отделя 22 на сто от постъпленията си за развитие на спорта, като всеки понеделник, след двата тиража, превежда сумата на ДАМС. БСТ е задължен да прави това по закон. Частниците обаче едва ли мислят да финансират каквото и да било.

"Ти 1 Ейч Кю" е собственост на Джон Хун Ким, който през 2003 г. изкара 5 месеца в българския арест по искане за екстрадиция в САЩ. Баща му пък е бившият първи президент на МОК Ун Йон Ким, който беше натирен за корупция, след като взел 400 000 долара от бизнесмени, за да ги вкара в НОК на Корея.

Във фирмата има и българска следа. Като партньор на корейците, чрез поставени лица седи изхвърленият от МОК за корупция Иван Славков. Според запознати Батето е "удушил" бившият баскетболен съдия и ексуправител на зала "Универсиада" Ангел Лабов.

През фирма, в която има 40% дялово акции, той партнира на корейците в 25% в българския клон на "Ти 1 Ейч Кю". Лабов е сътрудник на Славков и в "Олимпийски спортен и културен център", където заедно с шофьора (вече съветник) на Батето Бойко Гюров имат по 33%.