Европейското Гран при по стрелба с лък - втори кръг, което се провежда в комплекса "Царско село" в София, бе открито с официална церемония.

"Добре дошли в България. Спортът е мост между към приятелството и разбирателството на различни нации. За нас е чест да бъдем домакини на Европейското Гранд При по стрелба с лък", каза Даниел Павлов, председател на Българската федерация Стрелба с лък. Вицепрезидентът на Европейската федерация по стрелба с лък (ЕМАУ) също поздрави състезателите на церемонията по откриването. Той сподели, че за него и европейската федерация е "удоволствие да се върнат за втори път в красива България за провеждане на Европейско Гран При".

Приветствие към участниците в първенството поднесе и Белчо Горанов, генерален секретар на Българския олимпийски комитет. Тържествената церемония бе уважена от представители на ДАМС, БОК, спортни среди, гости и приятели. Патрон на първенството е Държавната агенция за младежта и спорта, а домакин и организатор е Българската федерация Стрелба с лък. Очаква се утре да пристигнат и Марио Скарцела, Президент на Европейската федерация по стрелба с лък (ЕМАУ) и Маринела Пишиоти, Генерален секретар на ЕМАУ.

В първенството участват делегации от 16 държави - Армения, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Италия, Испания, Кипър, Люксембург, Литва, Малайзия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Швеция. В отборите има общо 145 души, от които 121 състезателя и 24 официални треньора. В дисциплината рекърв се състезават 48 мъже и 34 жени, а в дисциплината компаунд Ц 24 мъже и 15 жени.

Националният отбор на България има 11 състезателя. За първи път на Гран При ще има и състезания на смесени отбори мъж и жена. Днес са квалификациите, от утре започват елиминациите, а в събота са финалите в отделните дисциплини.