Силният отбор на Тайланд вдигане на тежести вероятно ще бъде лишен от участие на олимпийските игри в Токио през следващата година.

Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) извърши допълнителни допинг тестове в Кьолн (Германия) върху проби от световното първенство в Туркменистан на "определени спортисти".

По правилник всеки отбор с три или повече положителни проби в рамките на една календарна година трябва да бъде наказан със спиране на права до четири години. Тайланд има 6 положителни теста от 19 щангисти на световното първенство, както и още два случая на допинг, които все още не са решени от декември 2017 година.

През 2011 година седем тежкоатлети от азиатската страна дадоха положителни тестове, двама от които са сред новите случая.

България все пак спечели медал от Световното по вдигане на тежести

България все пак спечели медал от Световното по вдигане на тежести

Положителна проба донесе на България бронзово отличие

Тайланд е домакин на Световно първенство през септември тази година, но ако бъде наказана ще трябва да се оттегли от организирането на състезанието.

Първите две положителни допинг проби на Тайланд бяха съобщени на 23 декември. Те са на бронзовата медалистка Дуанганкснорн Чайди и на 17-годишния Тирапат Чомчуен, който е единственият мъж сред уличените.

Новите четири положителни проби са на олимпийските шампионки Сопита Танасан (48 кг) и Сукания Срисурат (58 кг), както и на Тхуня Сукхароен и Читчанок Пулсабаку. Срисурат и Пулсабаку бяха замесени в скандала преди 8 години и бяха наказани за по две години. Срисурат и Сукхароен спечелиха световните титли на първенството в Туркменистан.