Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева прие от директора на Националния дарителски фонд „13 века България” проф. Греди Асса договор за дарение на колекция от монети с историческа стойност, посветени на Олимпийските игри в Монреал 1976 и Москва 1980 година. Церемонията по предаване на дарението се състоя в Музея на спорта, където монетите, изсечени в страните-домакини на Олимпийските игри, остават като част от неговата експозиция.

„Вълнувам се и благодаря за това внимание, защото Националният дарителски фонд „13 века България” с тази процесия днес институционализира още веднъж Музея на спорта, направи един много знаков влог от институцията на културната памет на държавата, който задължава да отдаваме много сили за добрата политика в името на спорта и за бъдещето на спортната слава и спортната култура на България. Националният дарителски фонд „13 века България” е един знаков институт, който с това дарение показва, че спортът е част от паметта и съвременната култура на нацията и много надежден феномен от спортното и културното бъдещето на държавата – каза министър Мариана Георгиева по време на церемонията по приемане на дарението. - Надявам се, че един ден, в резултат на политиката на Министерството на младежта и спорта, този музей ще съхрани още принос към неговата експозиция. Ето това е най-голямото доказателство за добре свършена работа и за правилно извървян път”.Проф. Греди Асса нарече сбирката уникална, чието място е именно в Музея на спорта.

„Много съм развълнуван, защото този малък музей съхранява толкова много памет, усилия и надеждите на цяла България. Този музей ме кара да мисля, че професионализмът е по-важен от всичко,” каза Греди Асса и изрази надежда, че колекцията ще бъде добре посрещната от спортната общественост на България.