Медалистката от Олимпийски игри и Световни първенства, а в момента международен съдия, Огняна Душева, отговори на нападките на Ваня Гешева, която все още
спира регистрацята на новото ръководство на БФКК с жалбата си в съда.

"В отговор на нападките от страна на олимпийската шампионка по каяк Ваня Гешева, от името на новото, и все още невписано от съда ръководство на федерацията по кану-каяк, се чувствам длъжна да отговоря.

Грозно е това което направи Ваня Гешева срещу всички милеещи за този спорт. Грозна е постъпката и защото тя е насочена единствено и само към състезателите,единствено те усещат последиците от "публичното и изразяване на мнение......"

"Лично аз щях да предложа Николай Бухалов, но не ми беше позволено. Затова подадох жалба", коментира Ваня Гешева.

Истината е, че мнение за предложение на член за управителния съвет бе дадено на всеки клуб и това беше едно от условията, които изискаха Кирин и Гешева за Общото събрание.

Всеки един клуб (17 на брой) трябваше да си проведат на местно ниво отчетно - изборни събрания, на тях чрез гласуване всеки клуб да си определи необходимият брой делегати с право на глас за Общото събрание на 7-и април и да се даде предложение от всеки клуб за член на УС на БФКК и това да бъде изпратено до
12-и март на БФКК.

Клуб "Тракия" чрез гласуване избра 4-ма делегати като един от тях бе Николай Бухалов и, след като бе предложен от "Тракия" да бъде и член на УС на БФКК, той лично отказа и бе подкрепен от съпругата си Бонка Пинджева с мотива, че си имат достатъчно лични ангажименти със собствения си бизнес, което е тяхно право.

Николай е един уважаван шампион, винаги е бил и ще бъде част от "Тракия" и от кану-каяка в България. "Тракия" предложи други двама делегата за членове и на УС на БФКК.

"И в крайна сметка от какво се страхуват? Съдът е органът, който трябва да се произнесе. Ако съдът прецени, че нямам основание за подаване на такава молба, какъв е проблемът да ги впишат", е друг коментар на Гешева.

Проблемът не е, че някой се страхува от нещо - наистина няма от какво да се страхуваме по отношение на събранието. Има протокол под който стои подписа на протоколчика предложен от Виктор Кирин.

Страховете идват от забавянето на вписването ни в съда и последствията за спорта ни от това забавяне. Няма лагери, няма нормална подготовка, няма избрани екипажи, няма определени състезания, няма яснота по нищо свързано с основната дейност на
спорта ни и с основните фигури в него-състезатели и треньори.

Една жалба трябва да бъде разгледана, одобрена или отхвърлена, и това определено изисква време, време което целият спорт загуби заради събранията на Кирин и Гешева и техните неспирни жалби срещу всички нас.

"Що се отнася до лиценза, ДАМС не може да не даде лиценз заради невписване на новото ръководство", коментира още Ваня Гешева.

Никой никъде не споменава, че лиценз няма да получи БФКК заради невписване. Точните думи са: "Заради жалбата на Ваня, с която сме били съотборнички, регистрацията се бави.

Най-големият проблем е, че вече пета година от старото ръководство, което на практика все още е действащо, не са правили отчети за направените разходи. В такъв случай от ДАМС може да ни лиши от лиценз и да не дадат на федерацията бюджета, който е предвиден.

Това означава клубовете да останат без никаква издръжка, а предвидените участия в състезания, както вътрешни, така и международни, да се провалят. Годината за
кану-каяка ще се окаже нулева, но по-лошото е, че това ще се отрази изключително негативно на бъдещето на спорта.

С една дума ДАМС могат да ни лишат заради старото ръководство което не си е вършило работата през последните 5 години,а не заради невписванeто. Добре е когато човек прави коментар ,добре да прочете за какво го прави за да не се
получават интриги.

"Всеки има право на гражданска позиция, която да отстоява. Аз мисля, че всеки българин и специално аз като спортист и личност, би трябвало да го направя. Ако имам мнение, имам позиция", оправдава се Гешева.

Именно изхождайки от правото си на глас клубовете стигнаха до единомислие и в отговор на изразеното лично мнение от Гешева чрез жалбата която тя сама пуска срещу тях, защото те са гласували за този Президент и този УС срещу който тя
недоволства, те отговориха с Декларация против нея.

Не виждам причина защо да е недоволна или обидена на мнозинството когато
това е отговор на нейно действие срещу тях. Би трябвало да знае, че ще има последствия и да е готова да си ги понесе сама.

Треньори, състезатели, клубове - те нямат сили и средства повече, търпението на всички се изчерпа.

"Грозна постъпка. Не може аз да съм им виновна за хаоса. Според мен всичко е на лична основа и някой умишлено работи срещу мен", заявява Ваня Гешева.

До този момент едва ли е имало човек който да не уважава Ваня и успехите и за българският спорт, но след тази си постъпка - не желая да коментирам. И най-големият ти враг не може да ти направи това което сам си сътвориш. Великият спортист трябва да може да бъде и велик човек - явно тук нещата малко се раздвоиха.

Eдинственият човек който работи против някого публично това е Ваня, и не мога да си обясня защо изпитва такава злоба към треньора благодарение на който към името и се добавят титлите, които спечели само и единствено благодарение на Дамян Дамянов, неговия екип и с нас като отбор.

Заслужил си е поне малко уважение ,не напразно всички клубове искат отново да го върнат на поста му като старши треньор.

"Представете си какво ще си помислят за България хората от Европейската асоциация (ЕА), ако до тях стигне текстът на декларацията. Просто не ми се мисли", казва Ваня Гешева. Нека си представим и какво биха си помислили ако разберат, че
причините за проблемите в българският кану-каяк идват от Олимпийската ни шампионка - не е за мислене наистина.

А що се отнася до изискване оттеглянето на член от ЕКА , това става чрез писмо от Президента на национална федерация до Президента на ЕКА с молба да бъде свалена номинацията на техен член поради липса на такава в собствената федерация. А при нас имаме и мотив - пречи на развитието на кану-каяка чрез
действията си.

Не е необходимо член на ЕКА да бъде непременно олимпийски шампион или медалист. Виктор Кирин не е бил нито едното нито другото, даже не е бил и гребец, а го бяхме
предложили да ни представлява в Европейската Асоциация.

По повод декларацията на шефа на СК "Левски" Стоян Хранов:

Уважавам безкрайно г-н Хранов, той е емблемата на СК "Левски" - много достоен човек, но трябваше да застане до Ваня за да и даде съвет преди да извърши грозната си постъпка. Познавайки характера му убедена съм, че преди да публикува декларацията в нейна защита е порицал и нея и постъпката й, но пък качествата
които й изброява още повече доказват, че е неморално един такъв спортист да застава срещу спорта си и развитието му за към по-добро.

Ваня Гешева трябваше да си помисли добре преди да пусне тази безсмислена жалба. Трябваше да помисли за състезателите които мръзнаха в студа и дъжда на 25-26 април и дадоха всичко от себе си за да бъдат избрани за националния отбор на България, но отбор няма защото имаше жалба, а всички очакваха вписване.

Трябваше да бъде там за да да им обясни, че няма да има лагери и нормална подготовка защото тя има мнение различно от 15 клуба. Трябваше да помисли за спорта, а не да върви против спорта.

Преди да се предприеме каквото и де е действие е необходимо да се помисли за последствията, за да не се налага да се търсят оправдания след това.