Твърденията за грешка на Атанас Скатов, която е довела до смъртта му, бяха опровергани от официалните документи, които колегите от "24 часа" получиха от свои източници.

Той загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2. И в двата смъртни акта - от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже.

Премиерът Борисов: Атанас Скатов беше смел мъж, човек с кауза

Премиерът Борисов: Атанас Скатов беше смел мъж, човек с кауза

"Планината взе още един наш голям алпинист"

В документа от болницата в Скарду се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари.

Наско е бил с "тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв".

В момента се прави всичко възможно да бъде върнато тялото на Скатов в България. Той е пътувал със застраховка от Германия, което бави нещата. Първо трябва да бъдат изчистени всички проблеми около изплащането на парите и след това тялото ще бъде освободено.

Атанас Скатов и Боян Петров делят първото място в българския алпинизъм с 10 покорени осемхилядника в кариерата си. Петров изчезна преди три години в опит да покори Шиша Пангма, като неговото тяло така и не бе открито за разлика от това на Скатов.

Причината за смъртта на Атанас Скатов не е скъсано въже

Причината за смъртта на Атанас Скатов не е скъсано въже

Това написа Дава Шерпа