Световните шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки, тройната олимпийска медалистка в шорттрека Евгения Раданова, легендарният алпиец Петър Попангелов, европейската шампионнка по биатлон Павлина Филипова и носителката на Европейската купа по сноуборд Александра Жекова бяха определени за олимпийски посланици на кандидатурата на София за зимните игри през 2014 година.

На срещата с медиите присъстваха председателят на ДАМС Весела Лечева, шефът на БОК Стефка Костадинова, столичният кмет Бойко Борисов и шефът на Агенцията по туризъм Марио Ал Джебури.
Единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове биатлонистката Екатерина Дафовска не присъства, защото била в Китай.

"Всички институции се събрахме, за да ви представим лицата на кандидатурата ни - каза Стефка Костадинова. - Вълнувам се, че съм сред най-достойните и прочути български спортисти".

Весела Лечева заяви, че държавата седи зад кандидатурата на София за домакин за Зимните олимпийски игри.
"Искам да покажем на света, че сме единни и сме амбицирани да вземем това домакинство", заяви шефката на ДАМС.

Най-многословен беше кметът Борисов. "Спортът е единствената структура в България, в която всичко си е на мястото, защото легенди като Костадинова и Лечева го оглавяват - заяви Бойко Борисов. - С такива ръководители и посланици мисля, че София няма начин да не успее. Аз говорих с Георги Йорданов, за да го питам какво е попречило София да вземе домакинството през 1992 и 1994 година. Той бе на мнение, че сами сме си попречили и затова не сме успели тогава".


Първа от посланиците думата взе Албена Денкова.
"Ние сме отбор от мечтатели, които имаме обща цел - каза фигуристката. - Бяхме на три олимпиада и твърдя, че у нас условията не се по-лоши от тези в Нагано, Солт Лейк Сити или Торино. Искрено се надявам ако спечелим домакинството това да даде тласък на фигурното пързаляне, защото ще бъдат построени нови пързалки".

Партньорът на Албена Максим Стависки допълни, че се надява в София през 2014 г. фигуристи от тяхната школа да представят България достойно.

"Най-хубавото, което може да се случи на България е да получи това домакинство - категорична бе Евгения Раданова. - Тогава ние, спортистите, няма да се готвим по чужбина, а ще имаме условия за тренировки у нас".

За Петър Попангелов най-важното е нашата кандидатура да се класира сред четиримата финалисти през юни. "Липсата на бази не бива да ни притеснява - МОК има стратегия да дава игрите на страни, където да се строят нови обекти, а не да се ремонтират стари", обясни Попангелов.