Министърът на младежта и спорта Весела Лечева заяви, че очаква утре на заседанието на Министерския съвет да бъде обсъден проекта за новата зала по художествена гимнастика на "Раковски". Това заяви тя на кратък брифинг, след като награди шампионките и медалистките от Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан) и европейската шампионка по фехтовка до 23 години Йоана Илиева.

"Мандатът ни беше изпълнен с много трудности и предизвикателства, но се опитвахме целият екип водени от грижата за здравето на нашето поколение, да направим така, че те да се чувстват спокойни, да се чувстват обгрижени от страна на държавата. Още утре на заседание на Министерския съвет се надявам в дневния ред да влезе и точката, която касае новата зала на "Раковски" за художествена гимнастика. Работим много упорито това да се случи заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заедно с Министерството на вътрешните работи и се надявам утре да бъде точка от дневния ред новата зала за художествена гимнастика на "Раковски", каза министър Лечева.

Почетни плакети получиха абсолютните европейски шампионки от ансамбъла за жени Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова, момичетата от ансамбъла за девойки в състав Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова, които станаха шампионки на финалите с пет въжета и с пет топки, а освен това имат и сребърни отличия в многобоя.

България в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени защити отборната си титла от Тел Авив 2022. Лидерките на националния тим Калейн и Николова взеха по четири медала в Баку. Боряна Калейн има злато в многобоя, злато отборно, сребро на бухалки и бронз на обръч, а Николова злато отборно, бронз в многобоя, сребро на финала на топка и бронз на лента. Дебютанката Ева Брезалиева завоюва сребро на финала на лента.

Отличени бяха и треньорите Весела Димитрова, Михаела Маевска, Ясена Стойнева, Бранимира Маркова, Валентина Иванова, Марияна Памукова, Кристина Илиева, Жанина Иванова и Ивайло Воденов (фехтовка).