Бившият министър на спорта в кабинета на ГЕРБ Свилен Нейков призна, че България се нуждае от нов национален стадион. В рубриката „Дартс" по TV7 той заяви, че са водени задълбочени преговори с чуждестранни инвеститори.

„Ако искаме да сме конкурентноспособна страна и име в спорта, се нуждаем от нов стадион. Той наистина ни е нужен, за да можем да кандидатстваме за различни първенства. Към момента обаче ситуацията е много сложна. Намираме се в условия на криза и пари за подобно съоръжение ще се намерят трудно. Все пак ние направихме всичко по силите си, разговаряхме с инвеститори и сондирахме много мнения. С премиера Бойко Борисов обаче решихме, че стратегическата ни задача на първо време е да развием детско-юношеския футбол и да строим спортни бази за развитието на децата", заяви Нейков пред водещия Томислав Русев.

Един от най-успелите родни треньори заяви, че си е тръгнал с високо вдигната глава, но би се върнал в министерството, за да продължи започнатото.

„Доволен съм от свършеното. Тук не говоря само за строежите, но и за задействаните програми. Успяхме да върнем много хора в спорта. Последните 20 години бяхме изгубили инерцията. Ние я върнахме и възродихме елитния спорт", заяви Нейков.

Той призна, че има да се свърши още много работа по отношение на масовия спорт и развитието на училищата.

„За да е здрава нацията, децата трябва да се върнат в залите и по пистите и стадионите. Създадохме много условия за това, но е нужно още време. За да постигнем успех, ни е нужен и по-голям бюджет. Сегашният е около 30 млн. евро. Мисля, че удвоени средства ще донесат доста по-различни резултати. Ситуацията обаче е тежка и трябва да се съобразяваме. Дори в условя на криза имаме много шампиони и изградихме зала като „Арена Армеец", в която могат да се провеждат редица големи състезания", допълни бившият спортен министър.

Той разкри, че за да получи допинг лабораторията ни акредитация са нужни още средства и работа.

„Вкарахме най-добрата апаратура и работихме на парче, според възможностите. Трябва още работа, но един път довърши ли се, ще сме направили една голяма крачка за родния спорт", завърши Нейков.