Българският национален отбор при мъжете по ръгби 7 постигна две много важни победи във финалния турнир от " Трофи" дивизията на Ръгби Европа и остава в групата на втория по сила турнир на Стария континент.

Шампионатът завърши в унгарската столица Будапеща, а водените от играещия старши треньор Ивайло Иванов ръгбисти надиграха Дания с 31:17 и Израел с 24:10. Въпреки пораженията от Латвия, Ирландия , Англия и Швеция нашите запазват мястото си в първите 12 отбора и догодина. Това беше крайната цел пред българския тим, а именно да остане в дивизията и да премери сили поне още един сезон с отборите от елита на Европа.

" Доволен съм и щастлив от участието в двата турнира и представянето на момчетата. Ние играхме на толкова високо ниво, че можем само да се гордеем. Това не е постигано в историята на нашия спорт в България. Големи и велики ръгби сили с милионни бюджети да мерят сили срещу нас . Във всеки мач излизахме със самочувствие и огромно желание за добра игра. Не можем да искаме да бием Ирландия, Англия и другите големи нации. Още ни е рано, но показахме, че имаме огромен потенциал в ръгби 7 и не случайно бяхме сред 12-те тима в Загреб и Будапеща. Продължаваме с работата по клубовете и ще вдигнем нивото. Всеки един, който носи фланелката на България осъзнава огромната отговорност и се раздава докрай на терена. Видя ни не само Европа, но и целия свят. Досега не сме побеждавали Дания и Израел. Това са две държави с огромни финансови ресурси в ръгби спорта. Благодаря от сърце на всички играчи, треньори, мениджъри, спонсори, партньори и Министерството на младежта и спорта за подкрепата . Най-важното е, че момчетата и целия ни щаб се завърнаха живи и здрави в България и нямаме контузени състезатели. Тепърва ще правим обстоен анализ на мачовете, но моята оценка за представянето ни е повече от положителна", сподели Атанас Зафиров- президент на БФ Ръгби.

Този уикенд (25 и 26 юни) предстоят мачовете от Държавните първенства за мъже и жени по ръгби 7 на стадиона в кв. Требич, София. В близките дни ще стане ясно и в коя държава ще се проведе тазгодишното издание на Европейското първенство по плажно ръгби. В последното издание България записа повече от добро и престижно класиране - седмо място при мъжете и шеста позиция в генералното класиране при жените.

Уникално: За първи път човек обиколи Витоша за под 8 часа

Уникално: За първи път човек обиколи Витоша за под 8 часа

Христо Цветков пробяга 100 км за 7.45:34 ч. за да подобри с 22 мин. собствения си рекорд и да изпревари втория с близо час