Бившият вицепремиер на Турция Екрем Пакдемирли твърди пред "Хабертюрк", че тогавашният му началник Тургут Йозал е платил за Наим Сюлейманоглу 7 милиона долара на българската държава.

Изпращат Наим Сюлейманоглу с държавни почести

Изпращат Наим Сюлейманоглу с държавни почести

Утре ще бъде погребението му

Когато в края на 1987-а година прославеният щангист избяга в Турция, той не можеше да участва на предстоящите олимпийски игри в Сеул без разрешение на Българския олимпийски комитет, ръководен от Иван Славков. Първоначално позицията на нашата страна изглеждаше твърда: "Наум Шаламанов няма да участва в Сеул".

По-късно беше официално съобщено, че Турция е платила 1.25 милиона долара и България даде своето разрешение Сюлейманоглу да продължи бляскавата си кариера. Още тогава злите езици твърдяха, че сумата е по-голяма - около 3 милиона долара.

Пакдемирли твърди, че с тези пари е можело да бъдат водоснабдени 100 населени места в страдащата от безводие в този период Турция.

Оказва се, че Сюлейманоглу е бил най-скъпия трансфер в българския спорт преди 1989-а година. Елементарният въпрос, който възниква е:  "Къде е отишла разликата?", ако това е вярно.